Lubuskie Święto Plonów w Cybince

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Cybinka była tegorocznym miastem-gospodarzem Lubuskiego Święta Plonów. Była to okazja do podziękowania rolnikom za ich trud. - Dziękuję wam drodzy rolnicy za tegoroczne plony, za waszą ciężką pracę na roli, za spracowane ręce za to, żeby na naszych stołach nie zabrakło chleba – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak – gospodarz dożynek. Sami rolnicy dziękowali zaś za tegoroczne plony. W uroczystościach udział wzięli także wicemarszałkowie: Stanisław Tomczyszyn i Romuald Gawlik oraz radni województwa.

Uroczystości rozpoczęła Msza Święta w kościele pw. Batki Bożej Częstochowskiej, celebrowana przez bp. Tadeusza Lityńskiego. Następnie mieszkańcy Cybinki oraz goście przeszli w barwnym korowodzie na stadion miejski, gdzie rozpoczęły się uroczystości obrzędowe. Marszałek Elżbieta Anna Polak wraz z burmistrzem Cybinki Markiem Kołodziejczykiem oraz Starostą Słubickim Marcinem Jabłońskim podzieliła chleb tak, aby go nigdy na lubuskich stołach nie zabrakło.

Podczas uroczystości marszałek podkreślała, że Lubuskie rolnictwo to coraz większa siła i coraz lepsza jakość. - W tej naszej zielonej krainie mamy aż 20 tys. Gospodarstw rolnych. Przodujemy w produkcji roślinnej w zbożach, jesteśmy też zagłębiem ziemniaka, rzodkiewki, cebuli, szparagi, pomidora, kopru, a w produkcji zwierzęcej jesteśmy zagłębiem drobiu i mamy największą w Polsce wydajność mleko. Jedną z naszych inteligentnych specjalizacji jest zdrowie i jakość życia. Mamy w regionie 1,2 tys. gospodarstw ekologicznych ze zdrową żywnością oraz 70 produktów tradycyjnych – wyjaśniła. Podkreślała także, że lubuska żywność jest coraz bardziej ceniona w kraju i za granicą.

Marszałek mówiła także o przemianie lubuskiej wsi, która dokonała się dużej mierze dzięki europejskim środkom. – Drodzy rolnicy, dziękuję wam za to, że potraficie czerpać z wolności z naszej obecności Unii Europejskiej. Przekazaliśmy jako samorząd dla lubuskiej wsi w ostatniej perspektywie z PROW ponad 500 mln zł, a z LRPO ponad 700 mln zł. Dzięki temu powstały świetlice, przedszkola, drogi wiejskie i gołym okiem widać jak lubuska wieś pięknieje. Jesteśmy na półmetku nowej perspektywy 2020, gdzie zapisaliśmy dla obszarów wiejskich w ramach RPO ponad 700 mln zł, bo wciąż jest potrzeba wsparcia lubuskiej wsi, wsparcia lubuskich rolników. Samorząd województwa konsekwentni wspiera rolników. Dziękuję wam za solidarną pracę na rzecz poprawy warunków życia w naszym regionie – zakończyła.

O wspólnej pracy na rzecz rozwoju regionu mówił także starosta Słubicki Marcin Jabłoński. - Wyrażam przekonanie, że polska wieś i rolnicy, pracownicy rolnictwa pozostaną w przyszłości niezwykle ważni i będą korzystać z codziennego wsparcia lubuskich samorządów - mówił. Wyraził także nadzieję, że zarówno samorządowcy, jak i rolnicy będą mogli liczyć na wsparcie państwa, aby mogli rzetelnie wypełniać swoje obowiązki.

Mieszkańcom gminy Cybinka oraz organizatorom dożynek dziękował z koeli burmistrz miasta gospodarza Marek Kołodziejczyk . - Jestem dumny z mieszkańców, pracowników i ludzi, którzy organizowali te dożynki, bo mimo iż jest to gmina typowo rolnicza, jeszcze kilka lat temu nie było tutaj tradycji organizacji dożynek gminnych. A dożynki to święto i ważny element tradycji, kultury i tożsamości narodowej - podkreślał.

Podczas uroczystości tradycyjnie już wybrano najpiękniejszy wieniec dożynkowy. W tym roku pochodził z gminy Niegosławice. Wręczono także odznaczenia „Zasłużony dla rolnictwa” nadawane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Odznaczeni:

- Antecki Dariusz

- Margowniczy Celina

- Matkowski Jan

- Staszków Krzysztof

- Straus Dariusz

Wręczono również Srebrne odznaki „Zasłużony dla samorządu rolniczego” Bogusławowi  Pietrow oraz Ryszardowi Trybuchowskiemu.

Muzyczną gwiazdą był zespół Red Lips. Na scenie pojawił się też Lubuski Zespół Pieśni i Tańca im. Figasa oraz regionalne zespoły ludowe.


W tym roku te zaszczytne funkcje starostów dożynek pełnili:

Mieczysław Palonka – Starosta

Urodził się na Zamojszczyźnie w roku 1946 w rodzinie chłopskiej. Po ukończeniu Technikum Rolniczego oraz studiów na Akademii Rolniczej we Wrocławiu do roku 1981 pracował w lubuskich PGR jako zootechnik i główny specjalista. Kupił gospodarstwo rolne w Droszkowie gm. Zabór  (pow. Zielona Góra). Gospodaruje na 54 ha, z których część przekazał swoim synom, którzy również mają swoje gospodarstwa. Od lat prowadzi hodowlę bydła mięsnego. Obecnie jest emerytem.

Joanna Niparko - Starościna

Mgr inż. Ogrodnictwa z uzyskanym dyplomem Akademii Rolniczej w Poznaniu w roku 1982 r. Od 1985 roku prowadzi wraz z mężem Eugeniuszem gospodarstwo rolne, które dziś obejmuje ziemie o powierzchni 250 ha. Obecna polityka gospodarstwa polega na uprawie i wytwarzaniu ekologicznych produktów żywnościowych. Produkty cieszą się wciąż rosnącym zainteresowaniem wśród lokalnej społeczności. Pani Joanna od 10 lat aktywnie udziela się w Towarzystwie Polesia i Białkowa. Na co dzień przez swoje inicjatywy społeczne wspiera rozwój gminy Cybinka. 

W obchodach udział wzięli: wojewoda lubuski Władysław Dajczak, Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska, posłowie: Krystyna Sibińska, Tomasz Kucharski oraz Jacek Kurzępa, przewodniczący sejmiku Czesław Fiedorowicz oraz radni województwa: Tadeusz Pająk, Klaudiusz Balcerzak, Grażyna Dereń, Józef Kruczkowski, Grzegorz Grabarek, Zbigniew Kołodziej oraz Maria Jaworska.

Lubuskie rolnictwo statystycznie:

Ogólna powierzchnia gospodarstw rolnych województwa lubuskiego ogółem  wynosiła w 2016 r.  410,2  tys. ha.

Areał użytków rolnych w gospodarstwach rolnych stanowił 386,2 tys. ha i w porównaniu z 2015 r. zmniejszył się o 5,0 tys. ha ( 1,3%),.

W 2016 r. liczba gospodarstw rolnych posiadających użytki rolne wynosiła 20,2 tys., w tym gospodarstw indywidualnych20,0 tys

Średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w 2016 r. wynosiła 21,14 ha. Pod tym względem wyprzedza nas tylko województwo zachodniopomorskie ( 30,20 ha) i województwo warmińsko-mazurskie  ze średnią pow. gospodarstwa  (22,70 ha).

 

Produkcja roślinna

Powierzchnia zasiewów w 2016 r. wynosiła 277,2 tys. ha i była mniejsza o 0,3 tys. ha (o 0,1%) w stosunku do 2015 r. W strukturze zasiewów :

-   zboża ogółem stanowiły 70,8 % ogólnej powierzchni zasiewów i zajmowały 196,3 tys. ha,

-   grupa roślin przemysłowych14,1% ogólnej powierzchni zasiewów tj. 39,2 tys. ha,

-   rośliny pastewne   - 6,8 % ogólnej powierzchni zasiewów tj.  18,8 tys. ha,

 -  rośliny strączkowe konsumpcyjne na ziarno3,9 % ogólnej pow. zasiewów  tj. 10,9 tys. ha,

 -  rośliny zaliczane do grupy „pozostałe” stanowiły 2,7 %  ogólnej powierzchni zasiewów i zajmowały 7,4 tys. ha.

  -  ziemniaki 1,7 %   ogólnej powierzchni zasiewów tj. 4,7 tys. ha.

W strukturze zasiewów w dominują zboża, bardzo dobre plony odnotowano w produkcji ziemniaków, buraków cukrowych, pomidorów, rzodkiewki, pietruszki, pory, selera, szparagów, kopru.

Coraz większego znaczenie nabiera  uprawa roślin metodami ekologicznymi, w szczególności uprawa warzyw gruntowych, uprawy sadownicze – owoce miękkie.

W województwie lubuskim  działa 1166  producentów  ekologicznych gospodarując na 43 235,08 ha  ekologicznych użytkach rolnych. W Polsce obecnie działa  23 375  takich gospodarstw na 536 579, 22 ha użytków.

Średnia powierzchnia użytków ekologicznych w gospodarstwie  to ok. 37 ha. ( średnia w kraju – ok.  23  ha ).

 

Produkcja zwierzęca

Podstawowe kierunki produkcji zwierzęcej to produkcja drobiarska (kury, indyki) chów i hodowla bydła mlecznego i mięsnego oraz trzody chlewnej .

Stan pogłowia zwierząt  ( czerwiec 2016 r.)

- drób – 5581,4 tys. szt., zmniejszenie pogłowia o 716,1 szt. tj. o 11,4 %.

- trzoda chlewna147,5  tys. szt., wzrost w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku o 3,8 tys. szt. tj. 2,6 %.

- bydło – 75,3 tys. szt., i wzrosło w skali roku o 1,6 tys. szt. tj. o 2,1 %.

 - owce – 4,4 tys. szt.. spadek pogłowia o 1,2 %

Województwo lubuskie może pochwalić się wysoką wydajnością mleka od 1 krowy.
Średnia wydajność  8818 kg  (w kraju wynoszącą 7865 kg). W roku 2016 województwo zostało liderem i rekordzistą pod względem pokazowych wyników wydajności mlecznej.
Coraz większym zainteresowaniem cieszy się hodowla kóz i produkcja serów kozich.

 

Galeria: Lubuskie Święto Plonów w Cybince

Powiązane wiadomości

Zobacz również