Udział w konferencji pozwolił uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie;
1. Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;
2. Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów
3. Znaczenia certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykłady certyfikacji regionalnej na podstawie lokalnych produktów
4. Systemów Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;
5. Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach.
6. Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim.
Operacja ma na celu wzrost znaczenia certyfikacji żywności jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich oraz upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych i wymianę doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie stosowania systemu certyfikacji w czterech województwach tj. lubelskie, lubuskie, podkarpackie oraz świętokrzyskie.
Zaproszenie na konferencje skierowane jest do mieszkańców województw lubelskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego oraz podkarpackiego:- producentów produktów tradycyjnych
- przedstawicieli restauracji oraz firm cateringowych
- przedstawicieli zagród tematycznych oraz miejsc kultury
- przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych
- przedstawicieli szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych
- przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD
- przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego
Konferencja organizowana jest organizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania Królewskie Ponidzie w ramach realizacji operacji: „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”.
Konferencje odbędą się w następujących terminach:
- Lubelskie w dniu 8 września 2017 w Hotelu Focus, al. Warszawska 109 w Lublinie
- Świętokrzyskie w dniu 11 września 2017 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury, ul. Mickiewicza 22 w Busko-Zdroju
- Lubuskie w dniu 22 września 2017 w Hotelu Willa Park Hotel, ul. Piłsudskiego 19 w Żaganiu
- Podkarpackie w dniu 29 września 2017 w Park Hotel & Wellness, ul. Paderewskiego 124a w Rzeszowie
Program konferencji przedstawia się następująco:
Godzina |
Program konferencji |
9.30-10.00 |
Rejestracja uczestników |
10.00-11.15 |
Rozpoczęcie konferencji; |
10.15-11.00 |
Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości; |
11.00-11.45 |
Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów; |
11.45-12.15 |
Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie Cebularza Lubelskiego; |
12.15-12.30 |
Przerwa kawowa |
12.30-13.00 |
Systemy Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym; |
13.00-13.30 |
Kontrola i certyfikacja produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach; |
13.30-14.00 |
Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych; |
14.00-14.30 |
Produkty regionalne i lokalne w województwie świętokrzyskim. Możliwości współpracy w ramach Świętokrzyskiej Kuźni Smaków; |
14.30-15.00 |
Produkty regionalne i lokalne marką lokalna na podstawie doświadczeń województwa podkarpackiego; |
15.00 |
Degustacja produktów tradycyjnych |