
Najwięcej produktów regionalnych jest na Podkarpaciu (226), Małopolsce (208), Śląsku (145) oraz Łódzkiem (135). – Z niewiadomych powodów najmniej jest ich na Warmii i Mazurach, tylko 31, niewiele wpisów na liście pochodzi z Zachodniopomorskiego i Dolnośląskiego (49), a przecież byłoby je z czego zrobić, co udowadnia Lubuskie (69) – czytamy w „Życiu Regionów”. Jak podkreśla marszałek Elżbieta Anna Polak potencjał jest wciąż ogromny i na liście produktów regionalnych może być jeszcze więcej lubuskich smaków. Dodaje, że dużą aktywnością wykazują się nie tylko producenci, ale także koła gospodyń wiejskich.
- W naszej lubuskiej różnorodności kulinarnej mamy wyjątkowe tradycyjne chleby, pierniki, ryby i sery, które znakomicie firmują nasze kulinarne dziedzictwo. To produkty bardzo dobrej jakości. Mocno powiązane są z Lubuskim, z darami lasu: dziczyzna, sarnina, miody. Mamy 500 jezior, stąd też wiele potraw z ryb – podkreśla marszałek.
Lubuskie specjały corocznie docenione są podczas "Polagra FOOD – Smaki Regionów”. Przypomnijmy w ubiegłym roku, Cztery Złote Medale MTP oraz cztery tradycyjne Perły zdobyło województwo lubuskie w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Wielki Finał XVII edycji konkursu odbył się 24 września br. w trakcie targów Smaki Regionów na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
W tym roku, tuż przed Wielkanocą Lubuskie wzbogaciło się o kolejne dwa produkty tradycyjne: babkę ucieraną i ciastka smalcówki.
Wszystkie lubuskie produkty tradycyjne wraz z przepisami są dostępne na stronie: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubuskie