
Idea Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała w Szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Projekt ten szybko spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony przedsiębiorców i władz samorządowych w regionach, których ambicją było zaoferowanie mieszkańcom i turystom regionalnej żywności najwyższej jakości. Aktualnie Sieć zrzesza 46 regionów z 13 krajów Europy, w tym 10 regionów z Polski: Województwo Mazowieckie, Województwo Opolskie, Województwo Zachodniopomorskie, Województwo Dolnośląskie, Województwo Pomorskie, Województwo Warmińsko-Mazurskie, Województwo Kujawsko-Pomorskie, Województwo Małopolskie, Województwo Wielkopolskie i Województwo Świętokrzyskie.
Głównym celem regionów znajdujących się w Sieci jest promocja rozwoju tradycyjnej i nowoczesnej żywności opartej na lokalnych surowcach. Regiony realizują działania, które mają na celu promocję i poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. W obrębie każdego regionu istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów uczestniczących w sieci – są nimi m.in. gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.
Sieć ma również na celu ułatwienie turystom i pozostałym konsumentom dostępu do żywności produkowanej i przetwarzanej na bazie lokalnych i regionalnych surowców w całej Europie. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oparta jest na ogólnie rozpoznawalnym logo, ustalonych kryteriach członkostwa, wspólnych zadaniach promocyjnych i marketingowych na poziomie regionalnym jak i europejskim.
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest zorganizowana na trzech poziomach:
- Poziom europejski - Koordynator Europejski
Współpracę regionów europejskich w ramach ESRDK organizuje przedstawiciel regionu Skania, pełniący funkcję Europejskiego Koordynatora. Akceptuje on zasady funkcjonowania regionalnych sieci dziedzictwa kulinarnego, które muszą być zgodne z ogólnymi założeniami ESRDK, a równocześnie są dostosowywane do specyfiki każdego z regionów członkowskich. Ponadto, jest odpowiedzialny za właściwe używanie wspólnego logo, funkcjonowanie strony internetowej, promocję na poziomie europejskim oraz cykliczne spotkania członków Sieci
- Poziom regionalny – Region/Województwo
W obrębie każdego z regionów członkowskich funkcjonuje sieć regionalna zrzeszająca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności. Od członków sieci regionalnej wymaga się „powiązania z regionem”, co oznacza aktywną działalność na rzecz pozytywnego rozwoju regionalnego i specjalizowanie się w produktach, które są uprawiane/produkowane w danym regionie, stanowią część jego kulinarnego dziedzictwa lub są uprawiane/produkowane przez firmę, która podtrzymuje swój związek z regionem.
Regiony europejskie, z własnej inicjatywy, mogą ubiegać się uzyskanie członkostwa w ESRDK, uzyskując, w fazie początkowej, status regionu kandydującego. W tym okresie zapoznają się z zasadami funkcjonowania Sieci na poziomie europejskim i regionalnym, biorą udział w obligatoryjnym szkoleniu, przygotowują niezbędne dokumenty na poziomie regionalnym, przygotowują założenia planu pracy sieci w regionie. Po wypełnieniu warunków wymaganych do uzyskania pełnego członkostwa oraz uzyskaniu akceptacji Koordynatora Europejskiego, region uzyskuje status pełnoprawnego członka ESRDK.
- Poziom biznesowy – członkowie sieci
Podmioty ubiegają się o członkostwo w Sieci z własnej inicjatywy. Po przyjęciu w poczet członków Sieci mają obowiązek umieszczenia szyldu z logo Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego przy głównym wejściu do swojej siedziby lub w innym dobrze widocznym miejscu oraz na swoich materiałach reklamowych, na etykietach produktów i w menu dla wyróżnienia produktów/potraw spełniających kryteria Sieci.
Preferowane jest wytwarzanie, przez podmioty członkowskie, żywności naturalnej wysokiej jakości, z uwzględnieniem aspektów ochrony środowiska naturalnego.
Zatwierdzone regiony (województwa) otrzymują następujące korzyści:
- Członkostwo w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego,
- Udział we wspólnych działaniach ESRDK, w tym w szkoleniach,
- Pozwolenie na wykorzystanie logo ESRDK,
- Publikowanie informacji na oficjalnej stronie internetowej Koordynatora Europejskiego www.culinary-heritage.com, która wspiera zarówno region jak i poszczególnych członków przedsiębiorstw.
Kryteria dla nowego regionu, który wstępuje do Sieci ESRDK:
1) Nowy region składa wniosek aplikacyjny na specjalnym formularzu, aby stać się regionem kandydującym.
2) Region kandydujący jest obsługiwany przez koordynatora europejskiego, a w początkowej fazie jako region kandydujący uczestniczy w obowiązkowym szkoleniu zorganizowanym przez koordynatora europejskiego.
3) Po zakończeniu szkolenia region kandydujący może ubiegać się o zatwierdzenie regionu na specjalnym formularzu, który przyznaje pełnię praw bycia członkiem w Europejskiej Sieci.