
Targ Śniadaniowy wystartował w wakacje. Pierwsza edycja odbyła się w odrestaurowanym parku przy al. Jana Pawła II w Żarach. Podczas imprezy drobni wystawcy i lokalni rzemieślnicy mogli pochwalić się swoimi produktami oraz zdobyć nowych klientów. Wydarzenie przyciągnęło setki osób. Tego typu imprezy są pokrewne z działaniami samorządu województwa, który od wielu lat promuje regionalnych wytwórców. Marszałek Elżbieta Anna Polak podkreśliła, że istnieje dalsza konieczność takich działań. Dodajmy, że marszałek otrzymała dodatkowo zaproszenie na Święto Dyni.
Działania samorządu województwa na rzecz lokalnych producentów
Województwo lubuskie posiada całkiem długą listę produktów tradycyjnych, uznaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znalazło się na niej miejsce dla np. licznych mięs oraz serów. Niemniej samorząd województwa na przestrzeni ostatnich lat podjął wiele działań na rzecz promocji lokalnych wytwórców. Dotyczy to także pszczelarzy, którzy w ramach obywatelskiego budżetu województwa otrzymali 100 tys. zł na specjalne węzy. Wyrazem troski o rodzimych producentów pozostaje także jedna z ostatnich akcji urzędu marszałkowskiego. Mowa o Lubuskim Paszporcie Turystycznym, który prezentuje miejsca warte odwiedzenia w regionie. Na szlaku znajdują się zarówno miejsca do świetnej zabawy, jak i kulinarnych podbojów, w dużej mierze opartych o lokalne dania.