
Po ceremoniach odpustowych odwiedzający stoiska byli bardzo zainteresowani ofertą producentów produktów regionalnych, zwłaszcza historią powstania naturalnych produktów. Dużą popularnością cieszyły się wędliny, chleby, oleje, kiszonki i różnego rodzaju miody. Producenci chętnie prezentowali swoje produkty, a także wzbogacali wiedzę odwiedzających o tajniki zastosowania naturalnych produktów w codziennej profilaktyce.
Strefę produktu regionalnego odwiedzili m. in.: Stanisław Tomczyszyn, Wicemarszałek Województwa Lubuskiego i Wojciech Kozieja, Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Zasobów Naturalnych, Rybactwa i Rozwoju Wsi, którzy zapoznali się z szeroką ofertą produktów od lokalnych producentów.
Po zakończonej celebracji na ręce biskupa diecezji zielonogórsko-gorzowskiej Tadeusza Lityńskiego i kustosza sanktuarium w Rokitnie ks. Piotra Bortnika, Wicemarszałek Tomczyszyn wraz z Przewodniczącą Rady Programowej Grażyną Dereń złożyli podziękowania za okazywane wsparcie lubuskim producentom i po raz kolejny możliwość zorganizowania strefy produktu regionalnego na terenie Sanktuarium.