
Przypomnijmy Interreg to program UE, który pozwala dofinansować projekty na granicach. W przypadku województwa lubuskiego pieniądze pochodzą z Interreg Polska-Saksonia i Interreg Brandenburgia-Polska, czyli dotyczą naszych bezpośrednich niemieckich sąsiadów. W ramach programów realizowany są różne zadania, poczynając od wydarzeń kulturalnych i turystycznych, a na wspólnych projektach placówek medycznych kończąc.
Okazuje się, że jednym z punktów polsko-niemieckiej integracji może być też Tłusty Czwartek. Udowodnili to uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. oraz ich koledzy z Centrum Kształcenia Gospodarczego Eisenhüttenstadt. Z okazji dzisiejszego święta podzielili się ze wszystkimi Lubuszanami swoim idealnym przepisem! - Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej pogranicza to jeden z moich ulubionych projektów. W tym przedsięwzięciu widzimy, że projekty Interreg to coś więcej niż tylko rozwiązywanie transgranicznych problemów. Młodzież dzięki wspólnym warsztatom, poznawaniu regionalnych smaków, budowaniu partnerstw i dzieleniu się wiedzą poznaje kraj sąsiada, uczy się również języka. Projekt stanowi nieoceniony wkład na rzecz wspólnej europejskiej przyszłości, wzajemnego poznania się i zrozumienia – mówi Tadeusz Jędrzejczak, Członek Zarządu Województwa Lubuskiego.
W tym konkretnym projekcie działo się dużo i smacznie, bo brało w nim udział ponad 130 osób z obu stron granic i trzeba przyznać, że Tłusty Czwartek stanowi jeden z jego wielu elementów. Poza tym w ramach transgranicznego projektu uczniowie poznali nowoczesne techniki kulinarne, regionalne specjały wytwarzane ręcznie lub metodami ekologicznymi, sposoby dekorowania tortów oraz zasady organizacji i obsługi przyjęć. Dzięki inicjatywie udało się też zbudować nowy budynek z zapleczem gastronomicznym i centrum konferencyjnym w Gorzowie Wlkp. W sumie cała inicjatywa jest warta prawie 650 tys. euro.
Pyszny przepis uczniów znajdziecie poniżej. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 0,6 kg - mąka tortowa
- 0,06 kg - drożdże
- 0,25 l - mleko
- 4 szt. - żółtko
- 1 szt. - jajo
- 0,06 kg - cukier
- 1 szt. - cukier waniliowy
- 0,06 kg - masło
- 1 łyżka - spirytus
- marmolada twarda
- 1 kg - tłuszcz do smażenia
- cukier puder do oprószenia
TECHNIKA WYKONANIA:
- mleko ogrzać do temperatury około 35-37°C,
- z części mleka, części mąki oraz drożdży sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany, oprószyć mąką, pozostawić do wyrośnięcia (powinien podwoić objętość),
- jajo i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,
- masło rozpuścić,
- z pozostałej mąki, mleka, rozczynu, masy jajowo-cukrowej i spirytusu sporządzić ciasto, pod koniec dodać upłynnione masło, wyrabiać ciasto do momentu, gdy będzie odstawało od ścian miski, oprószyć mąką, pozostawić do wyrośnięcia,
- gdy ciasto podwoi objętość, poprzez ponowne wyrobienie, należy usunąć nadmiar gazów powstałych podczas fermentacji,
- formować pączki, pozostawić do wyrośnięcia,
- smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem stopień wysmażenia (patyczek powinien być suchy),
- usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu układając na ręczniku papierowym,
- po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.