
Celem cyklu spotkań jest promocja produktów regionalnych. Gospodarzem „spotkania z gęsiną” było gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne „Dereniówka” z Lubiechni Wielkiej. Organizatorem zaś Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Podczas spotkania goście mieli okazję spróbować dań przygotowanych z regionalnych produktów: dziczyzny, runa leśnego, warzyw i owoców sezonowych i oczywiście gęsiny.
Rarytas Lubuski w kuchni to cykl ośmiu spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania organizowane są w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego.
W zależności od pokazu gotują znani kucharze z lubuskiego, producenci produktów regionalnych lub Koła Gospodyń Wiejskich. „Rarytas lubuski w kuchni” gości w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i podczas wydarzeń plenerowych. Temat przewodni każdego spotkania jest inny i promuje różnorodną paletę produktową. Na spotkaniach prowadzona są degustacje, a uczestnikom rozdawane są przepisy na wykonanie poszczególnych dań, co ułatwi im możliwość powtórzenia potrawy w domu.
Na każdym spotkaniu obecni są producenci lokalni, którzy opowiadają o walorach produktów, które zostały użyte w trakcie pokazu. Akcja ma także na celu promocję ciekawych miejsc w regionie.