W Lubuskiem też świętujemy Kaziuki! Mieszkańcy ponownie zawitali do Ochli

Pobierz PDF
W otwarciu Kaziuków w skansenie wziął udział wicemarszałek województwa lubuskiego, Łukasz Porycki oraz dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli, Tadeusz Woźniak
Fot: Aleksandra Pietruszewska
Ponad 120 wystawców, 10 zespołów ludowych, wiele degustacji regionalnych produktów i warsztaty rękodzieła – to wszystko czekało na gości Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli. Skansen po raz kolejny zorganizował Kaziuki.

Kaziuki w muzeum to nawiązanie do tradycji jarmarków organizowanych na Wileńszczyźnie, ku czci św. Kazimierza Królewicza. Do województwa lubuskiego zwyczaj ten trafił razem z osadnikami z tamtych stron. Tegoroczna impreza odbyła się w niedzielę 26 marca 2023 r.

– To prawdziwy przedsmak świąt wielkanocnych. Pełna kolorów, smaku i śpiewów impreza nawiązuje do tradycji wileńskich odpustów. Pragnę złożyć wyrazy uznania wszystkim osobom zaangażowanym w organizację przedsięwzięcia, które stwarza przyjazną przestrzeń dialogu, refleksji i przekazywania uniwersalnych wartości. Dla wielokulturowego Lubuskiego to szczególnie ważne – napisała w liście z okazji Kaziuków marszałek Elżbieta Anna Polak.

Świąteczne życzenia w imieniu własnym i Zarządu Województwa Lubuskiego złożył wicemarszałek Łukasz Porycki:  – Z okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy chciałbym życzyć przede wszystkim spokoju, radości, wyciszenia, jak najmniej polityki przy stole, a jak najwięcej rozmów o życiu, o przyszłości. Wszystkiego dobrego!

Dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli, Tadeusz Woźniak zaprosił nie tylko do odwiedzania stoisk producentów regionalnych, ale także na warsztaty malowania pisanek, wicia palm oraz wernisaż wystawy „Podróże wycinanek”.

- Jest to świetna impreza, przypominająca naszym mieszkańcom, że są producenci regionalni, pochodzą z różnych regionów, reprezentują różne tradycje – mówił dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, Jacek Urbański. – Zbliżające się święta wielkanocne to powód do tego, żeby wyprodukować coś ciekawszego, innego, coś, co wiąże się ze świętami. W naszej strefie produktu regionalnego chcieliśmy mocno zróżnicować ofertę, tak aby mieli Państwo okazję zobaczyć wszystkie produkty: mięsne, mleczne, piekarnicze, miód, dziczyznę. Wszystkiego można spróbować i zabrać do domu na Wielkanoc – dodał dyrektor.

Podczas kaziukowego jarmarku w Ochli można było także zakupić wiklinowe koszyki, świece z pszczelego wosku czy wielkanocne słodycze. Koła gospodyń wiejskich przygotowały poczęstunek dla gości skansenu – m.in. grochówkę i cepeliny.

Galeria: Kaziuki w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli - 26.03.2023

Powiązane wiadomości

Zobacz również