U progu jesieni – poznaj smaki, zapachy i zwyczaje dawnej wsi w skansenie w Ochli

Pobierz PDF
Już w niedzielę, 21 września 2025 roku, w godzinach 11:00-16:00, malowniczy skansen w Ochli stanie się miejscem wyjątkowego święta plonów. Wydarzenie „U progu jesieni” to niepowtarzalna okazja, by poznać dawne tradycje związane z winobraniem, zbiorem kukurydzy, tłoczeniem oleju lnianego oraz produkcją miodu i wyrobów pszczelich.

To barwne i pełne smaków spotkanie ma charakter edukacyjny i rodzinny. Goście zobaczą, jak kiedyś wyglądały żniwa kukurydziane „po bukowińsku”, będą mogli spróbować swoich sił w warsztatach przędzenia na kołowrotku czy w tworzeniu kukurydzianych lalek. Nie zabraknie również pokazów tłoczenia soku z winogron, prezentacji dawnych metod obróbki lnu oraz degustacji regionalnych potraw przygotowanych przez lokalne gospodynie i Koła Gospodyń Wiejskich.

Na stołach królować będą m.in. ziemniaki z olejem lnianym, mamałyga, pierogi, gołąbki, bigos czy placki ziemniaczane, a do tego miód prosto z pasieki i lokalne wina.

W programie znajdą się także:

  • kiermasz rękodzieła i produktów lokalnych,

  • warsztaty filcowania, tkania i tworzenia świec z wosku,

  • pokaz „wirowania miodu”,

  • występy zespołów folklorystycznych, w tym Zespołu Górali Bukowińskich „Watra” z Brzeźnicy, który zaprezentuje widowisko żniwne i porwie publiczność do wspólnej zabawy.

Podczas wydarzenia będzie można również obejrzeć drugą odsłonę wystawy „Splątane wątki Kresów”, prezentującą bogactwo tradycji rękodzielniczych regionu.

Wstęp na wydarzenie jest biletowany. Bilet wstępu kosztuje 15 zł (dzieci do lat 7 – wstęp bezpłatny).

Powiązane wiadomości

Zobacz również