
Zielonogórskie Winobranie jest już za nami, ale na winnicach właśnie teraz rozpoczynają się faktyczne zbiory soczystych, słodkich kiści. Symbolicznym początkiem „winiarskich żniw” było winobranie na samorządowej winnicy w Zaborze, w Lubuskim Centrum Winiarstwa.
Miłośnicy winiarstwa spotkali się 27 września 2025 r. w miejscu największej w Polsce uprawy założonej w jednej lokalizacji. Winnica założona w Zaborze to plantacja o powierzchni 33 hektarów. Winorośl uprawia na niej kilkanaście winnic.
Wicemarszałek województwa lubuskiego Grzegorz Potęga zwrócił uwagę, że równie symboliczna, co zbiór owoców z winnych krzewów, jest data winiarskiego święta.
– Tak się świetnie składa, że obchodzimy Światowy Dzień Turystyki. Nie mamy wątpliwości, że enoturystyka to bardzo duży potencjał naszego regionu. Rozmawialiśmy z dyrektorami Departamentu Promocji, Turystyki i Sportu Urzędu Marszałkowskiego, którzy powrócili z kongresu turystycznego w Kołobrzegu. Okazuje się, że inne regionu nie kwapią się do tego, żeby mówić o winiarstwie, a my to robimy. Prezentowaliśmy się tam bardzo dobrze i wzbudzaliśmy zainteresowanie. Również to wszystko, co działo się na Winobraniu w Zielonej Górze, pokazuje nam, że kierunek jest właściwy, bo ludzi było co niemiara. Myślę, że tutaj frekwencja też będzie na bardzo dobrym poziomie – powiedział wicemarszałek.
Wśród gości winobrania w Zaborze był także rektor Uniwersytetu Zielonogórskiego prof. Wojciech Strzyżewski. Uczelnia jest właścicielem terenu, na którym znajduje się samorządowa winnica, a ponadto oferuje kształcenie w zakresie winiarstwa. – Warto zapoznać się z tym, co prezentuje Lubuskie Centrum Winiarstwa, jak odbywa się produkcja. A to, że odbywa się na coraz większą skalę, oznacza, że winnic w naszym regionie jest coraz więcej. Przy okazji tego święta zapraszam na studia podyplomowe z zakresu enologii, czyli winiarstwa, które są prowadzone na Uniwersytecie Zielonogórskim – mówił rektor.
Po uroczystym korowodzie i zebraniu winogron winiarze zaprezentowali, w jaki sposób oddziela się szypułki od owoców i wyciska sok, którym potem częstowali się uczestnicy winobrania. O dobrą kuchnię zadbały Koła Gospodyń Wiejskich z Droszkowa i Ostrzyc, a o muzyczną oprawę święta – kapela koźlarska z Regionu Kozła (muzycy z Dąbrówki Wielkopolskiej i Zbąszynia).
W winobraniu na winnicy w Zaborze wzięli udział także m.in. radna Województwa Lubuskiego Alicja Makarska, dyrektor Departamentu Promocji, Turystyki i Sportu UMWL Janusz Rewers i jego zastępca Norbert Urbański.
Uroczystość była powiązana z 10-leciem Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze.