
24 listopada 2025 r. podczas sesji Sejmiku poznaliśmy czterech nowych Ambasadorów Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Wyróżnienie trafia do osób, które pielęgnują i zachowują bogatą spuściznę kulinarną regionu.
Tytuł „Ambasador Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego” jest prestiżowym wyróżnieniem, przyznawanym corocznie przez Radę Programową działającą przy Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego osobom, stowarzyszeniom, instytucjom przyczyniającymi się do promocji Województwa Lubuskiego w szczególności do promocji produktów regionalnych.
Kapituła wyróżnia osoby, którym na sercu leży produkt regionalny, które pielęgnują i zachowują bogatą spuściznę kulinarną regionu. Laureaci tego wyróżnienia to osoby, które od kilkunastu lat wspierają kulinarne dziedzictwo, dbają o odpowiedni wizerunek produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Sukcesywnie promują lubuskich producentów, a tym samym rynek produktów regionalnych i lokalnych województwa lubuskiego informując o wyjątkowych walorach tychże produktów.
Wyróżnienia wręczyli: marszałek Sebastian Ciemnoczołowski, Łukasz Porycki – członek Zarządu Województwa Lubuskiego oraz Prezydium Rady Programowej: Magdalen Dec – Przewodnicząca, Irena Lisowska - Szron – Wiceprzewodnicząca oraz Mariusz Pacholak – sekretarz.
W tym roku decyzją Członków Rady Programowej Tytuł Ambasadora LCPR otrzymali:
Jolanta Starzewska – dyrektor Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, przewodnicząca Lubuskiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich, działającą na rzecz promocji producentów regionalnych, na rzecz rolników, a w szczególności Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubuskiego. Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego za przewodnictwem Jolanty Starzewskiej organizuje Targi Rolnicze w Kalsku i w Gliśnie oraz prowadzi liczne szkolenia dla środowiska rolników i pszczelarzy, oraz warsztaty dla KGW i organizuje wyjazdy studyjne dla tych środowisk.
Tadeusz Woźniak – wieloletni dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli, który sprawił, że Muzeum Etnograficzne i teren wokół niego został zmodernizowany, odświeżony, zabytkowe chaty dostały drugie życie, a całość nabrała pięknych kolorów ciesząc oczy odwiedzających Muzeum gości. Współpracując z licznymi jednostkami i organizacjami Muzeum tętni życiem i jest jednym z najczęściej wybieranych miejsc do odwiedzania, na niedzielne zakupy i liczne wydarzenia propagujące kulturę, historie, i oczywiście produkty regionalne.
Państwo Magdalena i Mirosław Dec – wyjątkowa para restauratorów, producentów z ogromną pasją do najlepszych jakościowo produktów, którzy rozpieszczają podniebienia gości w „Gościńcu u Deców” w Karszynie, a swoje wyjątkowe, domowe wyroby zamykają w słoikach „Decowej Manufaktury”. Za kulinarnymi poszukiwaniami i kuchnią stoi Mirosław Dec, gotowanie od zawsze było jego pasją. Natomiast za całą logistykę odpowiada Magdalena Dec, która dodatkowo prezentuje ich wyroby na licznych wyjazdach krajowych i zagranicznych.
Jacek Banaszak – przewodniczącego Zarządu Okręgowego w Zielonej Górze, Łowczego Okręgowego Koła Łowieckiego „Leśnik” Lipinki Łużyckie, działającego nie tylko dla środowiska łowczych, ale i ogółu producentów lubuskich. Propagującego zdrowe właściwości mięsa z dziczyzny, edukującego nas o istotnych aspektach pracy łowczych w lesie oraz stale angażującego się w tworzenie licznych wydarzeń na terenie województwa lubuskiego dla środowiska łowczych.

