Poľsko je chutné czyli Polska jest smaczna

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Pod takim hasłem nasz kraj prezentował się na 41 Międzynarodowych Targach Rolnictwa i Żywności w Nitrze na Słowacji. Targi te, w ramach wizyty w regionie partnerskim – województwie nitrzańskim – w terminie 21 -22 sierpnia 2014 r. odwiedziła delegacja województwa lubuskiego z członkiem zarządu Stanisławem Tomczyszynem w składzie.

Wizyta była możliwa dzięki zaproszeniu województwa nitrzańskiego w ramach współpracy naszych regionów, która trwa już od 2008 r. Targi rolnicze otworzył premier Słowacji – Robert Fico, który wskazywał na konieczność współpracy krajów Unii Europejskiej w dobie rosyjskiego embargo na produkty rolne oraz zachęcał swoich rodaków do konsumpcji lokalnych produktów. Z tego zapewne powodu stoisko polskie zdominowały nasze rumiane jabłka, pyszne nieklarowane soki owocowe oraz cydry. Lubuskie miało także okazję do prezentacji swoich materiałów promocyjno – informacyjnych na stoisku turystycznym województwa nitrzańskiego. Odwiedzającym wykazywali duże zainteresowanie Lubuskim Szlakiem Wina i Miodu, Lubuskim Szlakiem Kulinarnym oraz atrakcjami turystycznymi regionu lubuskiego. Słowacy odwiedzający stoisko byli zaskoczeni, że tak daleko na północy Europy, w naszym regionie uprawia się winogrona i produkuje z nich wino.

Nasza delegacja miała okazję spotkać się z przedstawicielami władz województwa nitrzańskiego: Milanem Belicą – przewodniczącym województwa, Jurajem Horváthem – zastępca przewodniczącego województwa, Ladislavem Marenczakiem – zastępcą przewodniczącego województwa, Heleną Psotovą – dyrektor biura województwa oraz Jurajem Soboňa – radnym sejmiku województwa.

Ponadto w ramach wizyty lubuska delegacja odwiedziła centrum zarządzania drogą ekspresową R1 z Tarnawy do Bańskiej Bystrzycy, mieszczące się zaledwie kilka kilometrów od Nitry. Punkt – naszpikowany elektroniką umożliwia szybkie reagowanie na wypadki, zatory na tej trasie, ale także na zmienne warunki pogodowe w terenie podgórskim Słowacji. Była to znakomita okazja do rozmów o infrastrukturze drogowej naszych regionów, w tym naszego odcinka S3 i autostrady A2.

W programie znalazł się także akcent winiarski. Lubuska delegacja odwiedziła zamek Topolczanki będący jednocześnie ogromnym zakładem produkcji wina. Zakład produkuje wina od 1933 r. pod marką Château Topoľčianky. Posiada ok. 500 hektarów własnych oraz zakontraktowanych winnic i sprzedaje prawie 90 % swoich wyrobów na rynku słowackim oraz sąsiednich krajów. Oferuje całą gamę win białych, różowych i czerwonych w różnych gatunkach (od wytrawnego do deserowego) oraz szampany (wina musujące). Pod koniec sierpnia w Topolczankach odbywa się Winobranie, podczas którego próbuje się tzw. burczoka / Burčák to specjalny napój winny, częściowo sfermentowany moszcz z winogron, który zawiera zrównoważoną ilość alkoholu, cukru i kwasów, półprodukt powstały podczas produkcji wina, który nadaje się do spożycia już kilka dni po rozpoczęciu fermentacji o mocy ok. 4–10%/ oraz win z ubiegłych roczników. Nasza delegacja był pod wrażeniem ilości produkowanego tam wina, nowoczesnych urządzeń, zbiorników oraz skali rocznej produkcji tj. do 5 milinów butelek. Typowe uprawiane tu odmiany winogron to Grüner Veltliner, Welschriesling, Pinot Blanc, Blaufränkich, Pinot Noir w tym odmiany regionalne – słowackie Palava, Devin, Alibernet. Podczas wzajemnych rozmów pojawił się pomysł wymiany doświadczeń winiarskich  regionów lubuskiego i nitrzańskiego, w tym także współpraca z zielonogórskim Muzeum Wina.

W skład lubuskiej delegacji weszli: członek zarządu Stanisław Tomczyszyn, Danuta Bancewicz –kierownik wydziału rolnictwa i rozwoju wsi UMWL oraz Jarosław Wnorowski – główny specjalista w departamencie Współpracy Międzynarodowej i Regionalnej.

Informację przygotował : Jarosław Wnorowski

Galeria: Lubuska delegacja z wizytą w Nitrze

Zobacz również