Winiarstwo lubuskim potencjałem

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
"Klient w centrum uwagi – Służba Celna wobec winiarstwa w Polsce", to tytuł konferencji, która odbyła się 12 września br. w Sali Kolumnowej urzędu marszałkowskiego. Celem jest omówienie aspektów formalno-prawnych produkcji wyrobów winiarskich. O roli lubuskiego winiarstwa w rozwoju gospodarczym regionu opowiedziała marszałek Elżbieta Polak. – Powstająca w Zaborze winnica to piękne  miejsce, prawdziwa wizytówka województwa lubuskiego potwierdzająca autentyczność tradycji winiarskich – mówiła.

Marszałek opowiedziała historię powstania jedynej w Polsce i zarazem największej winnicy pod Zaborem. Podkreślała, że dzięki wspólnym działaniom powstaje miejsce, które będzie wizytówką regionu. - Kilka lat temu rozpoczęliśmy rozmowy jak wykorzystać nasze autentyczne tradycje winiarskie, naszą prawdziwą, unikalną w skali kraju legendę. W tym czasie powstał prawdziwy szlak wina i miodu. Dzięki zaangażowaniu senatora Stanisława Iwana jest ustawa winiarska. Udało się przejąć nieodpłatnie od Agencji Rynku Rolnego 30 ha pięknego terenu.  Jest to pionierskie działanie w skali kraju, nikt nie ma winnicy, tylko region lubuski. Beneficjentem stała się Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie, bo tylko w taki sposób mogliśmy tę ziemię przejąć. Zawiązaliśmy partnerstwo. W tej chwili już 13 winiarzy podpisało umowy i winnica się buduje przy wspólnym zaangażowaniu. Jest już w połowie obsadzona i rośnie. Naprawdę jest to piękne  miejsce, prawdziwa wizytówka województwa lubuskiego potwierdzająca autentyczność tradycji winiarskich – mówiła marszałek. Pierwsze zbiory na lubuskiej winnicy odbędą się jeszcze tej jesieni.

Marszałek opowiedziała także o projekcie budowy winiarni, który ma być współfinasowany ze środków Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego. - Projekt jest już oceniony w ramach LRPO. Beneficjentem będzie Muzeum Etnograficzne w Ochli, które doskonale się zna na winiarstwie, ponieważ ma swoją winnicę – tłumaczyła.

Elżbieta Polak podkreślała, że sukces związany z odradzaniem tradycji winiarskich nie byłby możliwy bez zaangażowania Lubuszan. - Nie mielibyśmy szansy, aby odradzać tradycje winiarskie, rozmawiać o przyszłości gdyby nie wielka pasja i zaangażowanie ludzi – mieszkańców naszego regionu. Mieszkańcy bardzo mocno uwierzyli w enoturystykę i stawili czoła wszystkim przepisom. Wspólnie razem staraliśmy się przełamywać bariery – mówiła.

Samorząd województwa konsekwentnie stawia na promocję enoturystyki. W ramach kampanii Winne wyprawy, niewinne przyjemności pokazujemy w Polsce i Europie jak piękne jest Lubuskie i zachęcamy do odwiedzenia. Poprzez rozwój turystyki winiarskiej promowana jest także regionalna żywność.

Rozwój winiarstwa jest jednym z priorytetów zapisanych w dokumentach strategicznych województwa: Strategii Rozwoju Turystyki oraz Strategii Rozwoju Województwa Lubuskiego.  

Konferencja adresowana była  do całego środowiska winiarskiego w kraju, tj. zarówno do producentów win gronowych wytwarzanych z winogron pochodzących z własnych upraw, jak i do dużych wytwórców wyrobów winiarskich zrzeszonych w Polskiej Radzie Winiarstwa. Jej organizatorem był Dyrektor Izby Celnej w Rzepinie, a współorganizatorem urząd marszałkowski. Konferencja stanowiła wzbogacenie programu święta lubuskich winiarzy – Winobrania.

 

Galeria: Klient w centrum uwagi – Służba Celna wobec winiarstwa w Polsce

Zobacz również