
Podczas targów Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała finał XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów” połączony z prezentacją najlepszych produktów oraz potraw, nagrodzonych statuetką „Perła 2014”.
Ten rok był wyjątkowy, bo do województwa lubuskiego powędrowały aż cztery ogólnopolskie nagrody, a otrzymali je :
1. Zbigniew Motyka z Wrzesin „Przetwórstwo mięsne MOTYKA” za kiełbasę Żarską,
2. Wiesław Dudek z Gralewa, za Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci,
3. Gospodarstwo Rybackie „KARP” z Osiecznicy za Karpia Smażonego z Cebulą
4. Kamila i Marcin Wojnowscy z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „QZKO” z Siedliska, za Ser Zamkowy,
Ponadto prestiżową nagrodę „ Klucz do polskiej spiżarni” przyznawaną dla osób, instytucji, organizacji, które poprzez swoje działania wspierają kulinarne dziedzictwo, promują produkty regionalne, lokalne i tradycyjne oraz budują ich rynek, otrzymali Danuta Bancewicz- UMWL, Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi, Kierownik Wydziału Rolnictwa oraz Piotr Czura - UMWL, Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi, pracownik Wydziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ponadto Państwo Maria i Edward Wilk “Browar EDI” otrzymali certyfikat krajowego systemu jakości żywności “Jakość Tradycja”. System jakościowy „Jakość Tradycja” służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.
Lubuskie zdobyło również Medal Targów Smaki Regionów 2014, który znalazł się w posiadaniu Kamili i Marcina Wojnowskich z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „Qzko” z Siedliska wytwarzających m.in. uhonorowany medalem, Ser kozi dojrzały wytapiany.