Sukces lubuskich przysmaków

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
W dniach 27-30 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów – dedykowane producentom i smakoszom regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności. Lubuskie promowało swoje specjały, które znajdują się na Liście produktów tradycyjnych, bądź zostały docenione w konkursach kulinarnych na szczeblu regionalnym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się miody, piwa, sery kozie, wędliny dostarczane na stoisko prosto z wędzarni oraz naturalne soki.

Podczas targów Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała finał XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów” połączony z prezentacją najlepszych  produktów oraz potraw, nagrodzonych statuetką „Perła 2014”.

Ten rok był wyjątkowy, bo do województwa lubuskiego powędrowały aż cztery ogólnopolskie nagrody, a otrzymali je :

1.    Zbigniew Motyka z Wrzesin „Przetwórstwo mięsne MOTYKA” za kiełbasę Żarską,

2.     Wiesław Dudek z Gralewa, za Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci,

3.     Gospodarstwo Rybackie „KARP” z Osiecznicy za  Karpia Smażonego z Cebulą

4.    Kamila i Marcin Wojnowscy z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „QZKO” z Siedliska, za Ser Zamkowy,

Ponadto prestiżową nagrodę „ Klucz do polskiej spiżarni”  przyznawaną dla osób, instytucji, organizacji, które poprzez swoje działania wspierają kulinarne dziedzictwo, promują produkty regionalne, lokalne i tradycyjne oraz budują ich rynek, otrzymali  Danuta Bancewicz- UMWL, Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi, Kierownik Wydziału Rolnictwa oraz Piotr Czura - UMWL, Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi, pracownik Wydziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ponadto Państwo Maria i Edward Wilk “Browar EDI” otrzymali certyfikat krajowego systemu jakości żywności “Jakość Tradycja”. System jakościowy „Jakość Tradycja” służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.

Lubuskie zdobyło również  Medal Targów Smaki Regionów 2014, który znalazł się w posiadaniu  Kamili i Marcina Wojnowskich z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „Qzko” z Siedliska wytwarzających m.in. uhonorowany medalem, Ser kozi dojrzały wytapiany.

Galeria: Targi Smaki Regionów

Zobacz również