Produkty tradycyjne - konferencja

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
7 listopada 2014 roku w Łupicach odbyło się seminarium nt. : „Produkty tradycyjne – miejsca wytwarzania i aktualna sytuacja producentów żywności w Polsce”. Seminarium otworzył i prowadził Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.

Celem spotkania było omówienie zagadnień związanych z wytwarzaniem i sprzedażą produktów tradycyjnych, ich rejestracją oraz przedstawienie aktualnej sytuacji producentów żywności
w Polsce.  

Praktyczne przykłady promocji poprzez produkty tradycyjne na przykładzie własnego gospodarstwa agroturystycznego „Dereniówka” przedstawiła Pani Grażyna Dereń.

Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich - Pan Tadeusz Woźniak przedstawił założenia dotyczące   nowego okresu projektowania PROW 2014 – 2020.

Pani Celina Margowniczy omówiła Rolę Kół Gospodyń Wiejskich w kultywowaniu tradycji kulinarnych regionu a temat Grup Producentów w świetle nowych uregulowań prawnych przybliżył uczestnikom seminarium Pan Zygmunt Stanisławski.

Uczestnicy spotkania mieli również okazję nacieszyć swoje podniebienia różnorodnymi smakami specjałów wytwarzanych w naszym województwie przygotowanych przez wytwórców produktów tradycyjnych, laureatów nagród w konkursie „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz właścicieli produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.

Poczęstunek przygotowali:

- Kamila i Marcin Wojnowscy „Gospodarstwo Rolne QZKO” z Siedliska,

- Zbigniew Motyka „Przetwórstwo Mięsne MOTYKA” z Wrzesin,

 - Grażyna Dereń „DERENIÓWKA” z Lubiechni Wielkiej,

- Małgorzata i Grzegorz Koza „P.P.H. Fiszch-Net” z Wojnowa.

Seminarium cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, o czym świadczy obecność ponad 100 uczestników.

Galeria: Produkty Regionalne - konferencja

Zobacz również