
Celem spotkania było omówienie zagadnień związanych z wytwarzaniem i sprzedażą produktów tradycyjnych, ich rejestracją oraz przedstawienie aktualnej sytuacji producentów żywności
w Polsce.
Praktyczne przykłady promocji poprzez produkty tradycyjne na przykładzie własnego gospodarstwa agroturystycznego „Dereniówka” przedstawiła Pani Grażyna Dereń.
Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich - Pan Tadeusz Woźniak przedstawił założenia dotyczące nowego okresu projektowania PROW 2014 – 2020.
Pani Celina Margowniczy omówiła Rolę Kół Gospodyń Wiejskich w kultywowaniu tradycji kulinarnych regionu a temat Grup Producentów w świetle nowych uregulowań prawnych przybliżył uczestnikom seminarium Pan Zygmunt Stanisławski.
Uczestnicy spotkania mieli również okazję nacieszyć swoje podniebienia różnorodnymi smakami specjałów wytwarzanych w naszym województwie przygotowanych przez wytwórców produktów tradycyjnych, laureatów nagród w konkursie „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz właścicieli produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Poczęstunek przygotowali:
- Kamila i Marcin Wojnowscy „Gospodarstwo Rolne QZKO” z Siedliska,
- Zbigniew Motyka „Przetwórstwo Mięsne MOTYKA” z Wrzesin,
- Grażyna Dereń „DERENIÓWKA” z Lubiechni Wielkiej,
- Małgorzata i Grzegorz Koza „P.P.H. Fiszch-Net” z Wojnowa.
Seminarium cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, o czym świadczy obecność ponad 100 uczestników.