„Dobre, smaczne, bo lubuskie”

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
W niedzielę 24 lipca w godz. 11.00 – 17.00 w Muzeum Etnograficznym w Ochli  odbędzie się  wydarzenie prezentujące kulinarny pejzaż regionu: „Dobre, smaczne, bo lubuskie – poznajemy smaki i tradycje świata.” W tym dniu skansen wypełnią zapachy pieczywa, słodkich wypieków, pierogów, domowych przetworów, ziół, wędlin i dziczyzny.

Nie zabraknie miodów różnego gatunku, piwa regionalnego i lubuskiego wina. Podczas imprezy zaprezentują się mieszkańcy regionu, którzy podtrzymują i rozwijają rodzinne oraz regionalne tradycje kulinarne: koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia regionalne, lokalni producenci żywności.

Podczas imprezy, w skansenie rozpocznie się Festiwalu Oblicza Tradycji 2016 oraz konkurs "Śpiewacy w Ochli." Każdy zagraniczny zespół prezentuje w okolicach sceny 15-minutową lekcję folkloru, podczas której przedstawia tradycyjne instrumenty, tańce i zabawy. Ponadto, każdy zespół prowadzi swoje stoisko, na którym przygotuje potrawę charakterystyczną dla swojego regionu lub kraju.

 

Program:

11.00 - Występ zespołu sygnalistów

11.15 - Przywitanie gości i rozpoczęcie imprezy z udziałem publiczności

11.30 - 11.45 - Czarnogóra

11.45 - konkurs kulinarny

11.50 – 12.10 – Słowacja

12.10 - prezentacja produktów regionalnych 

12.20 – 12.35 – Indie

12.35 - konkurs kulinarny  z udziałem publiczności

12.40 – 12.55 –Polska LZPiT

12.55 - konkurs kulinarny z udziałem publiczności

13.00 – 13.45konkurs śpiewacy w Ochli

13.45 – 14.30 – przerwa w konkursie śpiewaczym

- występ grupy śpiewaczej  LZPiT

- zawody wrzucie podkową

- występ zespołu Drewno

14.35 – 14.45ogłoszenie wyników konkursu

14.45 - konkurs kulinarny  z udziałem publiczności

14.50 – 15.05 - Maroko

15.05 - konkurs kulinarny  z udziałem publiczności

15.10 – 15.25 - Bułgaria

15.25 - konkurs kulinarny  z udziałem publiczności

15.35 – 15.50 - Indonezja

15.50 - konkurs kulinarny  z udziałem publiczności

15.55 – 16.10 -Ukraina

16.10 - konkurs kulinarny  z udziałem publiczności

16. 20 - 16.50 -występ zespołu "Sobinianie"

17.00 –zakończenie

Warsztaty:

11.00 - 17.00 - lepienia pierogów,

13.00 i 16.00  - wyrób masła,

11.00 - 17.00 - ozdabiania pierników,

11.00 - 17.00 -  mielenia mąki

12.00, 13,00, 14,00, 15,00, 16,00-  pieczenia chleba,

11,00 - 17,00 - palenia kawy

 Po raz drugi rozszerzyliśmy obszar kulinarny na smaki świata, a to za sprawą zespołów z:Bułgarii, Czarnogóry, Indii, Indonezji, Maroka, Słowacji, Ukrainy - czyli uczestników Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Zielona Góra 2016 r. Zespoły przygotują własne regionalne potrawy, które będzie można skosztować.

Potrawy  wydawane będą w godz. :

11.45 – Polska LZPiT

12.00 – Indie

12.15 – Czarnogóra

12.30 - Słowacja

14.00 – Maroko

14.15 - Bułgaria

15.00 – Indonezja

15.15 - Ukraina

Wstęp na wydarzanie: 6zł/os. (dzieci do 7 roku życia bezpłatnie) 

Zobacz również