
- Chciałabym podziękować prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - Izabeli Byszewskiej, że do nas przyjechała. Pamiętam, jak spotkałyśmy się po raz pierwszy osiem lat temu na dożynkach w Spale. Zaprosiłam Panią Izabelę do nas, aby przeprowadziła warsztaty. Wspominałam, że mamy wspaniałych producentów i wyjątkowe produkty, ale nie mamy nagród i tytułów. Wówczas mieliśmy 5 produktów na Liście Produktów Tradycyjnych. Pani Izabela przyjechała do nas i zorganizowaliśmy warsztaty oraz konferencję. Zatrudniliśmy też pracownika, który jest bardzo pomocny. Dziś mamy już 58 produktów na tej liście. Przeskoczyliśmy Podlaskie, Podkarpackie i Małopolskie. Nasze produkty są jednak jakościowo smaczniejsze. Bardzo mocno powiązane są z Lubuskim, z darami lasu: dziczyzna, sarnina, miody. Mamy 500 jezior, stąd też wiele potraw z ryb. Teraz czas na Europę, czas podbić Brukselę. Zachęcam do składania wniosków na listę europejską. My będziemy bardzo mocno wspierać. Już dziś deklaruję, że będziemy Państwu pomagać. Te certyfikaty dużo znaczą, kupujący zwracają uwagę na certyfikaty. Wybierają produkty sprawdzone i zdrowe. Warto zainwestować trochę czasu, pomyśleć i starać się o nowe certyfikaty w Brukseli – mówiła marszałek.
Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego nie kryła zadowolenia - Dziękuję Pani marszałek za wsparcie tej idei. Bez wsparcia merytorycznego i finansowego, myślę że nie byłoby tu dzisiaj tak wielu producentów produktów regionalnych i tradycyjnych. To Pani inspiruje i sprawia, że producenci pojawiają się na Pol- Agrze. Jesteśmy pod wrażeniem tempa rozwoju lubuskich produktów tradycyjnych w ostatnich kilku latach. Nie we wszystkich regionach organizacja konkursu przebiega tak sprawnie. Mieliśmy bardzo trudny orzech do zgryzienia. Zaczynacie wyprzedzać typu Podlaskie, podkarpackie, jakością produktów wystawianych w konkursie. Oni mają może 160 produktów, ale nie takiej jakości jak wasze 60. Gratuluję Państwu – powiedziała Izabela Byszewska – prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Marszałek Polak wspomniała także o miejscu, gdzie odbył się dzisiejszy finał. Zaznaczyła, że Lubuskie Centrum Winiarstwa nie powstałoby bez partnerstwa i współpracy wielu podmiotów, szczególnie winiarzy i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej. - Województwo lubuskie na arenie międzynarodowej jest postrzegane jako miejsce, gdzie odradzane są tradycje winiarskie. Lubuskie Centrum Winiarstwa to nie tylko wina, to także promocja wyśmienitych regionalnych produktów - wyjaśniła marszałek Elżbieta Anna Polak.
Głównym celem stworzenia Lubuskiego Centrum Winiarstwa położonego na terenie winnicy w gminie Zabór był rozwój marki oraz potencjału turystycznego województwa lubuskiego, a także budowanie tożsamości regionalnej, integrację środowisk winiarskich oraz rekultywację tradycji związanych z uprawą winorośli i produkcją wina na terenie Ziemi Lubuskiej
Na koniec marszałek Elżbieta Anna Polak zaprosiła na warsztaty winiarskie, które odbędą się w niedzielę w LCW w Zaborze. - Jutrzejsza niedziela będzie pod znakiem wina. Jutro będziemy uczyć, jak założy winnice, i przygotować się do zbiorów. Dziś smaczne Lubuskie, jutro pod znakiem wina – mówiła marszałek.
Nas koniec Jan Zwoliński - wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie dodał: – Do smacznego zobaczenia dodał na koniec. Niech Ziemia Lubuska będzie winem i miodem płynącą.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw. Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, nie tylko na szczeblu krajowym, ale również na szczeblu unijnym. Ponadto, ideą przedsięwzięcia jest zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu oraz zachęcanie producentów do wpisu ich produktów na Listę Produktów Tradycyjnych. Do konkursu zgłaszanych jest około 70 produktów i potraw tradycyjnych.
Wyniki
I. Kategoria produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Danuta Cieśla za szynkę z sarniny
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Edward Czerwonka Gospodarstwo Ekologiczne AGATKA za ser dojrzewający
Podkategoria miody:
I nagroda: Wiesław Korejwo za miód lipowy magdaleński
Sylwester Świderski za miód leśny z Malinówki
Wyróżnienia:
Zbigniew Motyka za kiełbasę motykówkę.
Elżbieta Kozikowska KGW Janczewo za schab dojrzewający
PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza za pasztet z ryb słodkowodnych
Gospodarstwo Agroturystyczne Qzko – Kamila i Marcin Wojnowscy za parzeniak
Marta Słodnik za miód akacjowy napoleoński
II. Kategoria produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda – Rodzinne Eko Gospodarstwo Wojewódzkich Błękitna Dolina Odry - pastiła
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Ewa Matuszewska za chleb staropolski z ziarnami
Wyróżnienia: Leokadia Wołoszczuk oraz Jan Wróblewski Pasieka Debora
III. Kategoria napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda – Pasieka Wędrowna Debora Jan Wróblewski za lemoniadę miodowo-miętową
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda Browar Edi Edward Wilk za tradycyjne piwo wschowskie jasne
Browar Witnica S.A. - piwo Porter Witnickie
Agronomia Polska Sp. z o.o. - wino białe
IV. Inne produkty regionalne
Gospodarstwo Rolno-Pszczelarskie Wiesław Dudek za pszczeli pyłek kwiatowy z Dolny Noteci
Nominację do nagrody „Perła 2016” otrzymały:
-
Szynka suszona lekko podwędzana – Pałac Wiechlice Zbigniew Czmuda
-
Szynka tradycyjna w ziołach – Zbigniew Motyka
-
Ser dojrzewający z mleka koziego - Gospodarstwo Agroturystyczne Qzko – Kamila i Marcin Wojnowscy
-
Chleb Ryszard Kapica
-
Piernik Lubuski – Biały Tulipan Dorota i Jerzy Krzywda
Część gastronomiczna:
1. Qzko Kamila i Marcin Wjonowscy, PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza – koreczki-rybno serowe (przystawka), Wojnowski sandacz w Wojnowskim serze (danie główne)
2. Pałac Wiechlice Zbigniew Czmuda – szynka długodojrzewająca na sałatach z balsamico (przystawka), pierogi z jeleniem i smardzami w śmietanie (danie główne)
3. Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Magdalena i Danuta Cieśla – zupa jagodowa (przystawka), kasza gryczana, zrazy z sosem (danie główne)
SPECJALNE WYRÓŻNIENIE przyznane prze komisję: Jan i Wiesław Wróblewscy – Pasieka Wędrowna Debora – zupa kartoflana
Nominowani do nagrody „Perła 2016”: Qzko Kamila i Marcin Wonowscy, PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza – Wojnowski sandacz w Wojnowskim serze