Lubuskie specjały w LCW

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Lubuskie smakuje naprawdę wyjątkowo! O tym nie trzeba było przekonywać tych, którzy przyglądali się zmaganiom uczestników konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2016 r. W sobotę, 6 sierpnia br. w Lubuskim Centrum Winiarstwa odbyło się wręczenie nagród laureatom konkursu. - Pamiętam, kiedy na liście lubuskich produktów tradycyjnych było tylko pięć pozycji, dziś jest już 58. A może być jeszcze więcej lubuskich smaków. To ogromny sukces – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak.

- Chciałabym podziękować prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - Izabeli Byszewskiej, że do nas przyjechała. Pamiętam, jak spotkałyśmy się po raz pierwszy osiem lat temu na dożynkach w Spale. Zaprosiłam Panią Izabelę do nas, aby przeprowadziła warsztaty. Wspominałam, że mamy wspaniałych producentów i wyjątkowe produkty, ale nie mamy nagród i tytułów. Wówczas mieliśmy 5 produktów na Liście Produktów Tradycyjnych. Pani Izabela przyjechała do nas i zorganizowaliśmy warsztaty oraz konferencję. Zatrudniliśmy też pracownika, który jest bardzo pomocny. Dziś mamy już 58 produktów na tej liście. Przeskoczyliśmy Podlaskie, Podkarpackie i Małopolskie. Nasze produkty są jednak jakościowo smaczniejsze. Bardzo mocno powiązane są z Lubuskim, z darami lasu: dziczyzna, sarnina, miody. Mamy 500 jezior, stąd też wiele potraw z ryb. Teraz czas na Europę, czas podbić Brukselę. Zachęcam do składania wniosków na listę europejską. My będziemy bardzo mocno wspierać. Już dziś deklaruję, że będziemy Państwu pomagać. Te certyfikaty dużo znaczą, kupujący zwracają uwagę na certyfikaty. Wybierają produkty sprawdzone i zdrowe. Warto zainwestować trochę czasu, pomyśleć i starać się o nowe certyfikaty w Brukseli – mówiła marszałek.

Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego nie kryła zadowolenia - Dziękuję Pani marszałek za wsparcie tej idei. Bez wsparcia merytorycznego i finansowego, myślę że nie byłoby tu dzisiaj tak wielu producentów produktów regionalnych i tradycyjnych. To Pani inspiruje i sprawia, że producenci pojawiają się na Pol- Agrze. Jesteśmy pod wrażeniem tempa rozwoju lubuskich produktów tradycyjnych w ostatnich kilku latach. Nie we wszystkich regionach organizacja konkursu przebiega tak sprawnie. Mieliśmy bardzo trudny orzech do zgryzienia. Zaczynacie wyprzedzać typu Podlaskie, podkarpackie, jakością produktów wystawianych w konkursie. Oni mają może 160 produktów, ale nie takiej jakości jak wasze 60. Gratuluję Państwu – powiedziała Izabela Byszewska – prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Marszałek Polak wspomniała także o miejscu, gdzie odbył się dzisiejszy finał. Zaznaczyła, że Lubuskie Centrum Winiarstwa nie powstałoby bez partnerstwa i współpracy wielu podmiotów, szczególnie winiarzy i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej. - Województwo lubuskie na arenie międzynarodowej jest postrzegane jako miejsce, gdzie odradzane są tradycje winiarskie. Lubuskie Centrum Winiarstwa to nie tylko wina, to także promocja wyśmienitych regionalnych produktów - wyjaśniła marszałek Elżbieta Anna Polak.

Głównym celem stworzenia Lubuskiego Centrum Winiarstwa położonego na terenie winnicy w gminie Zabór był rozwój marki oraz potencjału turystycznego województwa lubuskiego, a także budowanie tożsamości regionalnej, integrację środowisk winiarskich oraz rekultywację tradycji związanych z uprawą winorośli i produkcją wina na terenie Ziemi Lubuskiej

Na koniec marszałek Elżbieta Anna Polak zaprosiła na warsztaty winiarskie, które odbędą się w niedzielę w LCW w Zaborze. - Jutrzejsza niedziela będzie pod znakiem wina. Jutro będziemy uczyć, jak założy winnice, i przygotować się do zbiorów. Dziś smaczne Lubuskie, jutro pod znakiem wina – mówiła marszałek.

Nas koniec Jan Zwoliński - wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie dodał: – Do smacznego zobaczenia dodał na koniec. Niech Ziemia Lubuska będzie winem i miodem płynącą.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw. Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, nie tylko na szczeblu krajowym, ale również na szczeblu unijnym. Ponadto, ideą przedsięwzięcia jest zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu oraz zachęcanie producentów do wpisu ich produktów na Listę Produktów Tradycyjnych. Do konkursu zgłaszanych jest około 70 produktów i potraw tradycyjnych.

Wyniki

I. Kategoria produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Danuta Cieśla za szynkę z sarniny

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda:

Edward Czerwonka Gospodarstwo Ekologiczne AGATKA za ser dojrzewający

Podkategoria miody:

I nagroda: Wiesław Korejwo za miód lipowy magdaleński
                 Sylwester Świderski za miód leśny z Malinówki

Wyróżnienia:

Zbigniew Motyka za kiełbasę motykówkę.

Elżbieta Kozikowska KGW Janczewo za schab dojrzewający

PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza za pasztet z ryb słodkowodnych

Gospodarstwo Agroturystyczne Qzko – Kamila i Marcin Wojnowscy za parzeniak

Marta Słodnik za miód akacjowy napoleoński



II. Kategoria produktów i przetworów pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda – Rodzinne Eko Gospodarstwo Wojewódzkich Błękitna Dolina Odry - pastiła 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Ewa Matuszewska za chleb staropolski z ziarnami

Wyróżnienia: Leokadia Wołoszczuk oraz Jan Wróblewski Pasieka Debora



III. Kategoria napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda – Pasieka Wędrowna Debora Jan Wróblewski za lemoniadę miodowo-miętową

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda Browar Edi Edward Wilk za tradycyjne piwo wschowskie jasne

                Browar Witnica S.A. - piwo Porter Witnickie

                Agronomia Polska Sp. z o.o. - wino białe

 

IV. Inne produkty regionalne

Gospodarstwo Rolno-Pszczelarskie Wiesław Dudek za pszczeli pyłek kwiatowy z Dolny Noteci

 

Nominację do nagrody „Perła 2016” otrzymały:

  1. Szynka suszona lekko podwędzana – Pałac Wiechlice Zbigniew Czmuda

  2. Szynka tradycyjna w ziołach – Zbigniew Motyka

  3. Ser dojrzewający z mleka koziego - Gospodarstwo Agroturystyczne Qzko – Kamila i Marcin Wojnowscy

  4. Chleb Ryszard Kapica

  5. Piernik Lubuski – Biały Tulipan Dorota i Jerzy Krzywda



Część gastronomiczna:

1. Qzko Kamila i Marcin Wjonowscy, PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza  – koreczki-rybno serowe (przystawka), Wojnowski sandacz w Wojnowskim serze (danie główne)

2. Pałac Wiechlice Zbigniew Czmuda – szynka długodojrzewająca na sałatach z balsamico (przystawka),  pierogi z jeleniem i smardzami w śmietanie (danie główne)

3. Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Magdalena i Danuta Cieśla – zupa jagodowa (przystawka), kasza gryczana, zrazy z sosem (danie główne)

SPECJALNE WYRÓŻNIENIE przyznane prze komisję: Jan i Wiesław Wróblewscy – Pasieka Wędrowna Debora – zupa kartoflana

Nominowani do nagrody „Perła 2016”: Qzko Kamila i Marcin Wonowscy, PPH „Fisch Net” Małgorzata i Grzegorz Koza – Wojnowski sandacz w Wojnowskim serze

Galeria: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - finał regionalny

Zobacz również