Podsumowanie zagranicznych praktyk

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
25 maja br. w Gorzowie Wlkp. odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Europejskie Kompetencje szansą na sukces” w ramach programu Erasmus+. Zaproszenie Zespołu Szkół Gastronomicznych przyjął wicemarszałek Romuald Gawlik.

- To efekt naszej dwuletniej pracy. Było bardzo ciekawie, uczyliśmy się od siebie nie tylko zawodu, ale też języka. Nawiązaliśmy przyjaźnie – podkreślali uczestnicy projektu.  

Wicemarszałek Romuald Gawlik pogratulował uczniom determinacji w niełatwym zdobywaniu doświadczenia za granicą.

Projekt realizowany był w ramach akcji „Mobilność uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenie Zawodowe w programie Erasmus.

W ramach projektu uczniowie szkoły kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa mieli szansę wyjechać  na czterotygodniową praktykę do Niemiec i Hiszpanii w ramach programu ERASMUS.

Podstawowymi celami akcji były

  • wspieranie uczestników kształcenia i doskonalenia zawodowego w zdobywaniu i wykorzystywaniu wiedzy, umiejętności i kwalifikacji mających na celu ułatwienie rozwoju osobistego, możliwości zatrudnienia oraz uczestnictwa w Europejskim Rynku Pracy;
  • zwiększenie atrakcyjności kształcenia  i szkolenia zawodowego oraz mobilności poszczególnych osób oraz ułatwianie mobilności pracujących praktykantów.

Celem projektu było zdobycie kierunkowych umiejętności zawodowych podczas staży w firmach  działających w branży gastronomiczno – hotelarskiej.

Wszyscy zainteresowani programem Erasmus w perspektywie 2014-2020 mogą znaleźć informacje na stronie http://erasmusplus.org.pl/.

 

Galeria: „Europejskie Kompetencje szansą na sukces”

Zobacz również