
- To efekt naszej dwuletniej pracy. Było bardzo ciekawie, uczyliśmy się od siebie nie tylko zawodu, ale też języka. Nawiązaliśmy przyjaźnie – podkreślali uczestnicy projektu.
Wicemarszałek Romuald Gawlik pogratulował uczniom determinacji w niełatwym zdobywaniu doświadczenia za granicą.
Projekt realizowany był w ramach akcji „Mobilność uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenie Zawodowe w programie Erasmus.
W ramach projektu uczniowie szkoły kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa mieli szansę wyjechać na czterotygodniową praktykę do Niemiec i Hiszpanii w ramach programu ERASMUS.
Podstawowymi celami akcji były
- wspieranie uczestników kształcenia i doskonalenia zawodowego w zdobywaniu i wykorzystywaniu wiedzy, umiejętności i kwalifikacji mających na celu ułatwienie rozwoju osobistego, możliwości zatrudnienia oraz uczestnictwa w Europejskim Rynku Pracy;
- zwiększenie atrakcyjności kształcenia i szkolenia zawodowego oraz mobilności poszczególnych osób oraz ułatwianie mobilności pracujących praktykantów.
Celem projektu było zdobycie kierunkowych umiejętności zawodowych podczas staży w firmach działających w branży gastronomiczno – hotelarskiej.
Wszyscy zainteresowani programem Erasmus w perspektywie 2014-2020 mogą znaleźć informacje na stronie http://erasmusplus.org.pl/.