Gości debaty powitał Stanisław Myśliwiec - Prezes Lubuskiej Izby Rolniczej. - Cieszę się, że możemy się spotkać raz do roku w takim gronie i porozmawiać o rolnictwie, o tym co nas boli, z jakimi problemami się borykamy – powiedział prezes LIR.
Następnie głos zabrał wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. Wicemarszałek omówił działania z zakresu Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich. – Wspieramy samorządy. W ubiegłym roku podjęto wiele działań dotyczących budowy dróg lokalnych. Ponad 70 mln zł przeznaczonych zostało na ten cel. Niedługo zostanie rozstrzygnięty konkurs dotyczący wsparcia gmin w zakresie kanalizacji i wodociągów. 10 gmin złożyło swoje aplikacje dotyczące targowisk wiejskich i w najbliższym czasie również będzie rozstrzygnięcie – mówił wicemarszałek. Dodał, że podjęto decyzję o powołaniu nowej instytucji tj. Wody Polskie.
Podczas debaty odbyły się trzy wykłady, pierwszy pt. „Innowacje w rolnictwie – innowacyjne podejście do analizy żywności”, który zaprezentowała dr Justyna Korycka z Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych. – Bezpieczeństwo żywności stanowi element jej jakości. Bezpieczeństwo i jakość produktu spożywczego muszą być zapewnione w całym cyklu rolno-spożywczym: od produkcji pierwotnej do momentu spożycia. Należy dbać o to, aby produkty żywnościowe były świeże, nie zawierały konserwantów – mówiła dr J. Korycka. Podczas wykładu poruszyła tematy związane z zagrożeniami fizykochemicznymi, zagrożeniami mikrobiologicznymi oraz alergenami, konserwantami, dodatkami do żywności i GMO. Temat spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony uczestników. – Nie popadajmy w paranoję, wszystko jest dla ludzi. Najważniejsze to zachować równowagę – powiedziała na koniec dr Justyna Korycka.
Wykład drugi dotyczył „Roli i zadań Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa” (przedstawiciel MRiRW), a trzeci „Programu i wymogów bioasekuracji” (przedstawiciel Głównego Inspektoratu Weterynarii).
Debata jest wydarzeniem cyklicznym, organizowanym od kilku lat, gromadzącym aktywnych rolników, przedstawicieli instytucji rolniczych, pracowników sektora około rolniczego oraz przedsiębiorców. W konferencji – poza delegatami izby rolniczej uczestniczyli przedstawiciele działających związków i organizacji rolniczych, przedstawiciele instytucji odpowiedzialnych za obsługę sektora rolnego z obszaru województwa oraz Radni Województwa Lubuskiego: Grzegorz Grabarek, Natalia Pawlak, Zbigniew Jan Kołodziej.
W obradach uczestniczyli także: poseł Katarzyna Osos, Przewodniczący Sejmiku Województwa Lubuskiego Czesław Fiedorowicz, prezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Jolanta Fedak, zastępca dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Arkadiusz Dąbrowski oraz Wojciech Kozieja – Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Zasobów Naturalnych, Rybactwa i Rozwoju Wsi.
Miłym akcentem podczas uroczystości było wręczenie odznaczeń „Zasłużony dla Rolnictwa”, „Zasłużony dla Samorządu Rolniczego” oraz „Zasłużony dla Lubuskiego Rolnictwa”. Na koniec wystąpił Zespół Wierzbniczanki.
Wydarzenie organizowane było w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubuskiego. Organizatorem była Lubuska Izba Rolnicza.