Wielka piekarnia w Nowej Soli

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
Lantmannen Unibake Poland – wiodący producent pieczywa, właściciel marek Schulstad i Shulstadt Bakery Solutions otworzył wielką piekarnię w Nowej Soli, która rocznie wyprodukuje pół miliarda hamburgerowych bułek. - Wszyscy wiedzą, że ręka, która karmi budzi wdzięczność. Myślę więc, że taki wizerunek będzie miał wasz zakład w Polsce, Europie i na Świecie, ale przy okazji też region lubuski. Witajcie w regionie lubuskim, regionie wartym zachodu, który tworzy i buduje z miłości – mówiła podczas uroczystości otwarcia zakładu marszałek Elżbieta Anna Polak.

Lantmannen Unibake to producent pieczywa świeżego i mrożonego (przeznaczonego do odpieku w sklepach), właściciel takich marek jak Schulstad, Skoga i Schulstad Bakery Solutions. Spółka zbudowała na terenie Kostrzyńsko – Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej  w Nowej Soli - nowoczesny zakład  produkcyjny o powierzchni 29 tys. metrów kwadratowych. Jest to już trzeci i jednocześnie największy zakład tej firmy w Polsce. Wartość inwestycji to 75 mln EUR. Jednym z ojców inwestycji jest prezydent Nowej Soli Wadim Tyszkiewicz, który to przyciągnął inwestora do miasta. - Nad tą fabryką wspólnie pracowaliśmy kilka lat z inwestorem. Jako samorządowcy zawsze podkreślamy, że rozwój gospodarczy jest dla nas bardzo ważny i dlatego bardzo ważna jest gra w drużynie inwestor – władze samorządowe. Mam nadzieję, że ta inwestycja przyczyni się do rozwoju nie tylko Nowej Soli, ale też województwa lubuskiego – podkreślał.

To kolejna ważna dla regionu inwestycja. Od dziś pieczywo z Lubuskiego będzie dostarczane klientom w Polsce i Europie. - Tutaj w Nowej Soli musi być jakiś niezwykły klimat, albo może jakąś inną wodę pijecie niż w innych częściach regionu, bo potraficie robić znakomity zaczyn, bardzo dobrze wyrabiać ciasta. Tutaj to pan prezydent jest bardzo ważny, bo to jest ten zaczyn, który przyciągnął kolejnych inwestorów. Jestem dumna, że taki zakład powstał w Nowej Soli, w regionie lubuskim, że to Lubuskie nakarmi Polskę, Europę i w ten sposób będzie również sławić nasz region. Jak widać pracowitość, konsekwencja, przewidywalność to jest fundament tworzenia dobrej marki – zaznaczyła marszałek Elżbieta Anna Polak.

Budowa zakładu rozpoczęła się w 2015 roku. W tym czasie powstały 3 nowoczesne linie produkcyjne, które będą wytwarzać około 200 ton pieczywa dziennie. - Dzisiejszy dzień to ukoronowanie 25 lat obecności firmy w Polsce, a polskim rynku. Po dwóch latach budowy, instalacji maszyn i urządzeń, rekrutacji i szkoleniu pracowników, w styczniu tego roku rozpoczęliśmy pierwsza produkcję testową. W tej chwili po uzyskaniu wszystkich niezbędnych certyfikatów i akceptacji jakościowej klientów produkujemy na 3 zmiany wspaniałej jakości bułki do hamburgerów. Wykorzystując potencjał tej linii będziemy mogli produkować pół miliarda bułek rocznie. Ale to nie koniec, już za rok planujemy uruchomienie kolejnej linii produkcyjnej oraz najnowocześniejszej chłodniej wysokiego składowania na prawie 16 tys. palet – wyjaśnił Jacek Górecki - Dyrektor Zarządzający firmy.

 - To najważniejsza inwestycja w historii przedsiębiorstwa i kamień milowy w jego rozwoju. Będzie to ważny producent dostarczający  produkty do całej Europy. Piekarnia zmieni prowadzenie biznesu przez naszą firmę, więc dzisiejszy dzień to symbol nowej ery dla nas, a drzwi do niej otwiera ciężka praca i talent ludzi – mówił Werner Devinck - Chief Executive Officer. Podziękował także władzom regionu za wsparcie procesu budowy.

Galeria: Świeże bułki z Nowej Soli

Zobacz również