„Wina musujące specjalnością lubuskiego winiarstwa?”

Pobierz PDF
Uwaga: Wiadomość archiwalna. Nie wszystkie załączniki i linki mogą działać poprawnie.
6 kwietnia Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze będzie organizatorem seminarium winiarskiego pod nazwą „Wina musujące specjalnością lubuskiego winiarstwa?”. W minionych dwóch stuleciach wina musujące były znakomitą wizytówką winnic w naszym regionie. W XIX w. i pierwszej połowie XX w. miejscowe wina musujące skutecznie konkurowały z francuskimi szampanami i miały opinię jednych z najlepszych na świecie, a Zielona Góra była kolebką produkcji „niemieckiego szampana”, czyli sekta.

Po 1945 roku tradycja produkcji win musujących w naszym regionie została zapomniana, a zdaniem wielu ekspertów tego rodzaju trunki mogą być wyróżnikiem współczesnego lubuskiego winiarstwa. Uczestnicy spotkania wysłuchają prezentacji Valentina De Sousa z Winnicy De Sousa w Avize, Côte Blanc de Blancs Grand Cru w Szampanii, a o produkcji wina musującego w warunkach charakterystycznych dla regionu lubuskiego mówić będzie Guillaume Dubois z Winnicy Gostchorze k. Krosna Odrzańskiego. Całość moderować będzie Mariusz Kapczyński, dziennikarz i krytyk winiarski z Krakowa, członek Zarządu Polskiego Instytutu Winorośli i Wina.

Zobacz również