
Każdy przystanek odbywał się w innym miejscu na mapie województwa lubuskiego i odkrywał kompozycje smakowe na bazie innych produktów regionalnych. Czterech Szefów Kuchni zaprezentowało potrawy na bazie lubuskich produktów regionalnych, które udostępniane były w przepisach dostępnych na stronie internetowej i Facebooku Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
Obecnie na stronie jednostki prezentowane są filmy przedstawiające potrawy i przebieg każdego spotkania kulinarnego. Zapraszamy wszystkich koneserów smaków naszego regionu do zapoznania się z materiałami filmowymi.
Na Facebooku Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego obejrzycie film, z którego dowiecie się, jak przygotować aromatyczny pasztet z królika z konfiturą śliwkową i olejem porowym.
Zarząd Województwa Lubuskiego aktywnie działa na rzecz promocji produktów wytwarzanych lokalnie. W skutek tego zdecydował się wesprzeć inicjatywę ,,Rarytas Lubuski w kuchni” również w tym roku – wspomina wicemarszałek województwa lubuskiego Łukasz Porycki.
- Moc kulinarnych smaków w pełni koresponduję się z otaczającą nas przyrodą. Projekt ,,Rarytas Lubuski w kuchni” ukazuje, jak różnorodny smak mają potrawy wytwarzane na terenie naszego województwa. Prezentacja szerokiej palety produktów pokazuje, że każdy konsument znajdzie to, co odpowiada jego preferencjom – mówi wicemarszałek województwa lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.
- Świadomość konsumentów na temat dóbr, wytwarzanych lokalnie nieustannie wzrasta. Staramy się poszerzać ich wiedzę poprzez wyjątkowe kompozycje kulinarne, prezentowane podczas ,,Rarytasu Lubuskiego w kuchni”, które udostępniane są w mediach, prowadzonych przez LCPR oraz drukowane w postaci przepisów– dodaje dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Jacek Urbański.