
Grupę „Skarbiec Lubuskich Smaków” tworzą gospodarstwa, które specjalizują się w różnych kategoriach produktów:
- Rybacka Chata – wytwarzająca produkty rybne,
- Salcum-Fixum - specjalizujące się w produktach mięsnych,
- Gospodarstwo Malinówka – wytwarzające produkty ekologiczne,
- Sad Solniki – znany z soków tłoczonych,
- Olej Lubuski – wytwarzający oleje.
Konsorcjum zamierza docierać ze swoimi produktami do szerokiego grona osób – nie tylko poprzez dostawców, ale również bezpośrednio do klienta. W ten sposób będzie zachęcać do poznawania lokalnej kuchni.
Dlaczego warto spróbować lubuskich produktów?
Producenci wchodzący w skład konsorcjum już niejednokrotnie udowodnili, że wytwarzane przez nich produkty są najwyższej jakości, co podkreśla otrzymanie przez nich wielu odznaczeń oraz znalezienie się wytwarzanych przez nich produktów na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Zachęcam do wzięcia udziału w wydarzeniu, ponieważ podczas niego będą mieli Państwo możliwość skosztowania najwyższej jakości produktów z województwa lubuskiego – mówi dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, Jacek Urbański.
- Wspierajmy producentów produktów regionalnych – zachęca przy każdej okazji wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, podkreślając walory lubuskich wędlin, miodów, olejów, soków czy dań rybnych.
Inauguracja „Skarbca Lubuskich Smaków”- już niedługo!
W ramach Skarbca Lubuskich Smaków będą się odbywać cykliczne imprezy promujące lokalne produkty. Co dwa tygodnie, na terenie Rybackiej Chaty w Wojnowie w gminie Kargowa, odwiedzający będą mogli kupić żywność bezpośrednio od producentów, a także dowiedzieć się więcej na temat ich wytwarzania.
Pierwsze, inauguracyjne wydarzenie odbędzie się już w środę, 6 lipca 2022 r. w godzinach 12.00-16.00.
Kolejne będą miały miejsce 20 lipca, 3 sierpnia i 17 sierpnia.