
Trwa projekt kulinarny Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, którego celem jest przybliżenie walorów smakowych województwa lubuskiego oraz przedstawienie bliżej producentów, wytwarzających produkty na terenie naszego regionu. W środę, 15 czerwca 2022 r. "Rarytas Lubuski w kuchni" gościł w Kompleksie Wypoczynkowym Temar w Dąbiu.
Gości zaproszonych na "Rarytas w Dąbiu. Leśne opowieści" szefowa kuchni Małgorzata Sadowska zabrała w leśną podróż wśród smaków kulinarnych na bazie dziczyzny, kiszonek, warzyw i ziół. Goście uraczeni zostali pasztetem z bażanta na galaretce z pędów sosny, kremem z topinamburu z pesto z mniszka lekarskiego, zrazem z jelenia w sosie jałowcowo – porterowym oraz akacjową pannacottą.
- Moc kulinarnych smaków w pełni koresponduje z otaczającą przyrodą. Projekt "Rarytas Lubuski w kuchni" ukazuje, jak różnorodny smak mają potrawy wytwarzane na terenie naszego województwa. Prezentacja szerokiej palety produktów pokazuje, że każdy konsument znajdzie to, co odpowiada jego preferencjom – mówi wicemarszałek Województwa Lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.
Świadomość konsumentów na temat dóbr, wytwarzanych lokalnie nieustannie wzrasta. - Staramy się poszerzać ich wiedzę poprzez wyjątkowe kompozycje kulinarne, prezentowane podczas "Rarytasu Lubuskiego w kuchni", które udostępniane są w mediach, prowadzonych przez LCPR oraz drukowane w postaci przepisów – dodaje dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Jacek Urbański.
Temar w Dąbiu od ponad 20 lat jest właścicielem ośrodków wypoczynkowych w Dąbiu i Kołatce. Oferuje blisko 350 miejsc noclegowych w wygodnych całorocznych domkach położonych w sosnowym lesie, nad pięknymi i czystymi jeziorami.
Po więcej informacji zapraszamy na Facebooka Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego oraz stronę internetową www.lcpr.pl