Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zaprasza do winobraniowej strefy na produkty regionalne

Pobierz PDF
9 września 2022 r. Strefę Produktu Regionalnego na zielonogórskim Winobraniu odwiedził wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn
Fot: Paweł Wańczko/Lubuskie.pl
To już kolejne Winobranie, podczas którego przy placu Powstańców Wielkopolskich przed Filharmonią Zielonogórską kusi smakami Strefa Produktu Regionalnego, organizowana przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.

W piątek, 9 września 2022 r. Strefę Produktu Regionalnego na zielonogórskim Winobraniu odwiedził wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, którego po stoiskach oprowadził dyrektor LCPR Jacek Urbański.  

- Zarząd Województwa Lubuskiego aktywnie działa na rzecz promocji produktów wytwarzanych lokalnie. Wspiera m.in. inicjatywę ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. Zachęcamy do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów, jak również propagowanie zdrowego jedzenia - mówi wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.

Produkty regionalne przyciągają smakiem i jakością

Odwiedzający, jak co roku mają możliwość nabyć produkty spożywcze i rękodzielnicze od wytwórców z województwa lubuskiego. Strefa funkcjonuje przez cały okres Winobrania od 3 do 11 września.

Warto podkreślić, że z każdym rokiem strefa rośnie w siłę i przybywa producentów chcących prezentować tutaj swoje wyroby. W dni robocze można zapoznać się z ofertą kilku producentów, zaś w weekendy winobraniowe odwiedzający mogą zapoznać się z najszerszą paletą produktów regionalnych od blisko 20 wystawców.

Wśród nich są producenci lokalnej żywności. Znajdziemy tu stoiska z m.in. miodami, olejami, warzywami, owocami, wędlinami, wyrobami piekarniczo – cukierniczymi, lodami. Odwiedzający jarmark winobraniowy mają możliwość zakupienia w Strefie również wyrobów rękodzielniczych, wykonanych w różnorodnych technikach. Strefę czynnie wspiera Miś LCPR – superbohater, którego mocą jest wspieranie lubuskich producentów.

Dzień Produktu Regionalnego

W  sobotę – 10 września 2022 r., w Strefie organizowany będzie Dzień Produktu Regionalnego (program zamieszczony na grafice w prawej kolumnie strony). Podczas tego dnia odwiedzający będą mieli możliwość skorzystania z szeregu atrakcji, przygotowywanych przez Organizatorów. Będą m.in. warsztaty, podczas, których będzie możliwość m.in. rozpoczęcia swojej przygody z rękodziełem i wykonania własnej, rękodzielniczej pamiątki z Winobrania 2022.

Ponadto Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego będzie tego dnia promować produkty regionalne w trakcie korowodu winobraniowego. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do odwiedzania strefy i wspierania lubuskich producentów.

Strefa Produktu Regionalnego – plac Powstańców Wielkopolskich, przed Filharmonią Zielonogórską:

Godziny funkcjonowania Strefy:

5-9.09 – 12:00 – 18:00

10.09. (sobota) – 10:00 – 18:00

Cele i zadania Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego: 

  • propagowanie spuścizny produktów regionalnych i lokalnych wytwarzanych na terenie województwa lubuskiego;
  • dbanie o odpowiedni wizerunek produktów regionalnych i lokalnych;
  • wspieranie i koordynowanie działania podmiotów zajmujących się ich wytwarzaniem i dystrybucją. informowanie o walorach produktów regionalnych i lokalnych.
  • organizowanie promocji rolnictwa i wsi województwa w kraju i za granicą w tym: konkursów, targów, wystaw, misji gospodarczych.
  • przygotowywanie informacji i opracowań dotyczących promocji i identyfikacji produktów regionalnych i lokalnych;
  • prowadzenie informatycznej bazy danych o firmach przetwórstwa rolno-spożywczego i obsługi rolnictwa;
  • wspomaganie inicjatyw gospodarczych oraz prowadzenie szeroko rozumianego doradztwa w zakresie działalności związanej z promocją produktów regionalnych i lokalnych oraz technologią produkcji;
  • prowadzenie działalności edukacyjnej;
  • prowadzenie działalności wydawniczej.

Lista wystawców zamieszczona na grafice w prawej kolumnie strony  

 

Galeria: Lubuskie produkty regionalne na Winobraniu

Do pobrania

Powiązane wiadomości

Zobacz również