
Lubuska marszałek i Robert Makłowicz obejrzeli wspólnie m.in. piwnicę winiarską przy Placu Słowiańskim w Zielonej Górze. To teren dawnej wytwórni braci Mannigel. Dziś stanowi część kompleksu Srebrna Góra, którego częścią jest również restauracja i kawiarnia. Wszystko znajduje się w pobliżu hotelu Ruben. Tam Robert Makłowicz miał okazję spotkać się z lubuskimi winiarzami, m.in. tymi, którzy zdobyli certyfikaty „Wino warte zachodu” 2023.
Gotowanie z historią o winiarskich gwiazdach
Z piwnicy winiarskiej zwiedzający przenieśli się na dziedziniec fabryki Raetscha przy ulicy Chrobrego 1. Szef kuchni Szymon Wagner przygotowywał w tym miejscu potrawy z wykorzystaniem lubuskiego wina: zupę na bazie rieslinga oraz sandacza w sosie porowym i papryką, również z dodatkiem wina – pinot noir kupażowanym z solarisem.
W międzyczasie Robert Makłowicz podzielił się kilkoma anegdotami opowiedzianymi w stylu jego telewizyjnych wystąpień: – Tę zupę podawano już w XVIII wieku w miejscu, które ma nieco podobną historię do Zielonej Góry, mianowicie w dolnej Austrii. Dolna Austria to było miejsce, gdzie robiono wino od niepamiętnych czasów. Ale to wino w latach 60., 70. czy 80. XX wieku nie cieszyło się specjalną renomą. Klimat zaczął się tak zmieniać, że tamtejsze wina są światowymi gwiazdami. Jeśli gdzieś jest przyszłość winiarstwa w ciągu najbliższych 10-15 lat, to są to właśnie kraje o umiarkowanym klimacie, gdzie powstają coraz lepsze wina. Tutaj właśnie bije serce nowego europejskiego winiarstwa, nie na południu Europy.
Marszałek Elżbieta Anna Polak była pierwszą osobą, która miała okazję spróbować gotowej potrawy: – Zaryzykuję, ponieważ tam, gdzie wino dojrzewa, żyją dobrzy ludzie – skomentowała żartobliwie.
– I dobrze jedzą – dodał Robert Makłowicz.
Kultura winiarska to turystyczny produkt Lubuskiego
Robert Makłowicz przyjechał do Zielonej Góry prosto z greckiej Krety. – Tam też było zimno. W wypadku Krety skromne 17, 18 stopni to mróz. Więc u nas nie jest tak źle – zauważył dziennikarz.
– Chcę wyrazić swoją niezwykłą radość z faktu, że tu jestem i nie są to czcze słowa. Po tym, co widziałem, a miałem przyjemność odbyć długi i niezwykle owocny albo nawet owocowy spacer po miejscowych piwnicach, uważam, że jest to coś niewiarygodnego, co udało wam się zrobić w ciągu zaledwie paru lat. Miałem kiedyś okazję rzucić parę słów w eter, że przecież tradycja winiarska Zielonej Góry, wtedy jeszcze Grünbergu, jest czymś, po co trzeba sięgnąć, co jest na wyciągnięcie ręki. Trzeba zmienić oblicze zielonogórskiej ziemi, tej ziemi, aby stworzyć jeden z najważniejszych produktów turystycznych dla tego miejsca. Teraz, w trakcie festiwalu, 20 piwnic jest w waszym zasięgu – powiedział R. Makłowicz.
Krytyk kulinarny pochwalił również wyroby zielonogórskich winiarzy za ich coraz lepszą jakość: – To, co tutaj w tej chwili się wytwarza, już nie jest żartem czy maleńkim lokalnym kolorytem. To jest naprawdę potężnym skarbem, co powinno być dumą naszą, a przede wszystkim waszą. Ludzie przyjechali tu specjalnie z różnych stron Polski, z Niemiec, właśnie po to, żeby zobaczyć, co w lubuskiej, winiarskiej trawie piszczy. I nie tyle piszczy, co śpiewa, chóry anielskie grają, bo to jest naprawdę cudowne.
Okazją do spotkania z Robertem Makłowiczem była również degustacja komentowana lubuskich win, także zorganizowana na dziedzińcu przed budynkiem przy ulicy Chrobrego 1 w Zielonej Górze (dawna wytwórnia koniaków Raetscha, dziś w budynku swoją siedzibę ma kilka departamentów urzędu marszałkowskiego).
Program wydarzeń w ramach Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic:
NIEDZIELA 30 KWIETNIA
12:00 - otwarcie piwnic winiarskich
12:00 - spacer winiarski szlakiem zabytków winiarskich Zielonej Góry (start przy piwnicy Ernsta Mühle - park Sowińskiego)
13:00 i 15:00 - przejazdy Orkiestry Na Dużym Rowerze szlakiem piwnic winiarskich, po zielonogórskim deptaku
19:30 – koncert ORKIESTRY NA DUŻYM ROWERZE (wstęp wolny)
PONIEDZIAŁEK - 1 MAJA
12:00 - otwarcie piwnic winiarskich
19:30 – STANISŁAW SOYKA KWARTET (wstęp wolny) (SCENA GŁÓWNA - Zielona Góra, ul. Chrobrego 1, dawna fabryka Raetscha, dziedziniec UMWL)
WTOREK - 2 MAJA
12:00 - otwarcie piwnic winiarskich
19:30 – OLGA BOŃCZYK z zespołem (wstęp wolny) (SCENA GŁOWNA -Zielona Góra, ul. Chrobrego 1, dawna fabryka Raetscha, dziedziniec UMWL)
ŚRODA - 3 MAJA
12:00 - otwarcie piwnic winiarskich
13.00 - Obchody Święta Konstytucji 3 Maja, (miejsce - pomnik Bachusa). Występ zespołu Mażoretek Finezja, rozdawanie biało-czerwonych kotylionów oraz egzemplarzy konstytucji RP.
19:30 – PAULINA GOŁĘBIOWSKA z zespołem (wstęp wolny) (SCENA GŁÓWNA -Zielona Góra, ul. Chrobrego 1, dawna fabryka Raetscha, dziedziniec UMWL)
HISTORYCZNE PIWNICE WINIARSKIE W ZIELONEJ GÓRZE (29 kwietnia - 3 maja, 12:00 - 22:00)
1. Piwnica Johanna Jeremiasa Seydela - ul. Wodna 32 - Miłosz
2. Zajazd Pocztowy - ul. Jedności 78 - Aris
3. Piwnica Alexandra Krumnowa - plac Matejki 21 - Bergkolonie, Dzika Winnica, Pod Basztą, Vineas Montis
4. Piwnica Gustava Seelera - plac Matejki 2 -Międzypole
5. Piwnica Carla Engmanna - ul. Wrocławska 7 - Julia, Pod Wieżą, Senator
6. Piwnica Ernsta Mühle - park Sowińskiego - Ingrid, Trojan
7. Dom Stanów Ziemskich - ul. Sikorskiego 6 - Hiki, Marcinowice
8. Srebrna Góra - plac Słowiański 10 - Folwark Pszczew, Od Nowa, Saint Vincent
9. Plac Słowiański 26 - Winnogóra
10. Lisowskiego 14 - Saganum
11. Jedności 3 - Cantina, Pod Winną Górą
12. Jedności 10 - Adam Płoński
13. Grottgera 1 - Mozów, Wzgórza Cisowskie
14. Grottgera 3 - Łukasz, Marcus
15. Jazz Kino - ul. Sobieskiego 14 - Vae Soli
16. Winiarnia Bachus - Stary Rynek 1 - Winne Tarasy
17. Piwnica Ernsta Theodora Franke - ul. Kupiecka 22 - Bachusowe Pole, Na Leśnej Polanie
18. Sala Szeptów - ul. Sowińskiego 3 - Kinga, Żelazny
OTWARTE WINNICE W LUBUSKIEM (4 - 7 maja)
- Winnica Międzypole: 5 i 6 maja w godzinach od 11.00 do 17.00. tel: 509 345 355, e-mail: winnicamiedzypole@gmail.com
- Winnica Kinga: 4- 7 maja o pełnych godzinach: 12:00 i 15:00 natomiast cały dzień czynny będzie sklepik z winami i produktami oraz szkółka winorośli, ważne! w sobotę winnica czynna tylko o 12.00 (późniejsze godziny zarezerwowane) tel. 609 528 581
- Winnica Adam Płoński: 5-7 maja w godzinach od 13:00 do 20:00. tel. 695 601 499
- Winnica Saint Vincent: 4 - 5 maja w godzinach od 10:00 do 16:00. tel. 695 166 343
- Winnica Wzgórza Cisowe: 4 - 7 maja w godzinach od 12:00 do 18:00 tel. 662 626 747
- Winnica Julia: 1 maja godzina 16:00 - otwarcie sezonu turystycznego. W programie zwiedzanie Parku Miniatur Obiektów Winiarskich oraz prowadzona przez właściciela winnicy Romana Grada komentowana degustacja wina z rocznika 2022, z przekąskami. Konieczna jest telefoniczna rezerwacja pod numerem 603 382 854. Pod tym samym numerem można ustalać wizyty w winnicy w pozostałe dni trwania Festiwalu.
- Winnica Mozów: 4 - 7 maja w godzinach od 12:00 do 18:00. tel. 660 493 034
- Winnica Żelazny: 4 - 7 maja w godzinach od 12:00 do 18:00. tel. 691 941 323
- Winnica pod wieżą: 4 - 7 maja w godzinach od 10:00 do 17:00. tel. 500 010 921
- Winnogóra winnica w ogrodzie: 4 - 7 maja w godzinach od 11:00 do 19:00. tel. 601774180 Uwaga: zakup wina w dowolnym czasie w godzinach otwarcia natomiast degustacje komentowane odbywać się będą o pełnych godzinach, tj. 11.00, 12.00, 13:00, 14:00,15:00, 16:00, 17:00, 18.00.
- Winnica Vae Soli: 4 - 7 maja w godzinach od 12:00 do 20:00. tel. 607 404 725
- Winnica Marcinowice: 6 -7 maja. Degustacja 6 maja na godzinę 12.00 i 15.00 oraz 7 maja na godzinę 12.00. tel. 508 860 669
- Winnica Pod lubuskim słońcem: otwarta codziennie w godzinach od 12:00 do 18:00. Zapraszamy do obejrzenia wystawy w nowo powstałej galerii w winnicy. W winnicy w dniach 29 kwietnia oraz 3 i 6 maja o godz. 16:00 będzie się odbywać komentowana degustacja. tel. 664 455 010.
- Winnica Stara Winna Góra: 4 - 7 maja, tel. 694266679
- Winnica Marcus: 5 i 6 maja w godzinach od 12:00 do 20:00, 604 246 388
- Winnica Folwark Pszczew: 4 - 7 maja, tel. 881 337 311 lub 507 207 032
- Winnica Bergkolonie: 4 - 5 maja w godzinach od 15:00 - 17:00, 6 -7 maja w godzinach 12:00 - 17:00
- Winnica pod Basztą: 4 - 7 maja w godzinach od 12:00 - 17:00
- Winnica Vineas Montis: 5 maja godz. 14:00 - 18:00, 6 maja godz. 9:00 - 14:00, 7 maja godz. 14:00 - 18:00.